Česko utahuje opasek. I tak si musí půjčit stovky miliard

25.12.2010 13:30

Vládní reformy sice šetří všude, kde je to možné, ani to ale nestačí. Kvůli nevyrovnanému rozpočtu si tak ČR v příštím roce bude muset půjčit 220 miliard.

Česko utahuje opasek. I tak si musí půjčit stovky miliard

I přesto, že kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) škrtá, kde se dá, Česko si v příštím roce bude muset půjčit skoro 220 miliard korun.

Rozpočet na rok 2011 počítá s deficitem 135 miliard korun, jedná se tedy o  třetí nejvyšší deficit v historii ČR. Informaci přinesl server Prvnizpravy.cz.

Kabinet se hájí 

Vláda na svou obhajobu ale už dříve uvedla, že pokud by nesáhla k úsporným opatřením, jako např. škrtům v platech státních zaměstnanců, zdanění příspěvku na stavební spoření a dalším, přesáhl by deficit v příštím roce 200 miliard korun.

Deficit ve výši 135 miliard se rovná 4,6 procentům HDP. Jde tedy o dvě desetiny procenta lepší výsledek, než s jakým počítala vláda Jana Fischera v tzv. konvergenčním programu, který Česká republika každý rok posílá do Bruselu.

Hrubá výpůjční potřeba České republiky v příštím roce však bude přitom podle serveru vyšší než navrhovaný schodek státního rozpočtu, tedy 219,5 miliardy korun.

Kalousek vysvětluje 

"Veřejnost se často ptá, jak je možné, že půjčky jsou vyšší než rozpočtovaný deficit. Je to proto, že vláda musí financovat nejen schodek, ale také splácet staré dluhopisy, jimž vypršela splatnost," vysvětlil již dříve ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Ten chce část těchto peněz  - asi 10 miliard - získat přímo od občanů cestou tzv. dluhopisů pro domácnosti. 

Více čtěte:

Sněmovna schválila vydání dluhopisů na krytí schodku 

 

Foto: cnb.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…