Kalousek se brání: Nejsem přeběhlík, jen jsem založil novou partaj

27.12.2010 23:08

Mezi Vánocemi a Silvestrem panuje navzdory bujícím kauzám typu té kolem odcházejícího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) okurková sezóna. Média se s ní ale perou poměrně zdatně.

Kalousek se brání: Nejsem přeběhlík, jen jsem založil novou partaj

Využívají ji totiž zejména k bilancování končícího kalendářního roku, resp. politických událostí, které v něm Českem zmítaly. A hodnotí je leckdy bizarním způsobem.

K hodnocení proběhnuvších událostí a afér použil svérázný způsob například deník Blesk, který si denně přečte až 1,4 milionu lidí.

Coby oslí můstek k bilancování použil uplynulé svátky a vánoční nadílku. Jednotlivým ministrům totiž doporučil dárky šité na míru - a to právě v souvislosti s kauzami, které se jich v uplynulém roce dotkly.

Pryč s kanapem po Kovářové

Šéfovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) tak coby nejideálnější dar přiřkl kožené kanape; to stávající, jež leží v ministerské pracovně, bylo totiž podle deníku "znesvěceno" Pospíšilovou předchůdkyní Danielou Kovářovou, která se na něm věnovala svým "sexuálním radovánkám."

"Nápad Blesku je zajímavý, ale obávám se, že na nákup nového kanape nebudou v příštím roce finance," sdělil Pospíšil s úsměvem ParlamentnímListům.cz.

To ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) by podle deníku měl zajásat nad "čímkoliv, co by jej přimělo odejít z politiky". Té je pro něho prý totiž škoda. "Pokud takto někdo uvažuje, nemůžeme se divit, že je v politice řada nekvalitních lidí," posteskl si kníže pro ParlamentníListy.cz

Přeběhlík Kalousek prý prošoupal boty

Jeho spolustraníkovi, správci státní kasy Miroslavu Kalouskovi, by zase prý slušely nové boty. Ty staré podle deníku prošoupal, když přebíhal z jedné strany do druhé.

Samotného Kalouska ale návrh deníku nechává chladným. "Invencí Blesku jsem zklamán," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že se za přeběhlíka rozhodně nepovažuje.

Kalousek: Přeběhlík nejsem. To je fakt

"Že nejsem přeběhlík je objektivní fakt, 25 let jsem byl členem jedné strany a když jsem jí byl zklamán, založil jsem novou," vysvětlil svou životní cestu politikou správce státní kasy.

V souvislosti s nadsázkou nastíněnou Kalouskovou vánoční nadílkou je však pikantní ta skutečná, již pod stromečkem nalezl středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Ten svůj "nejhezčí" dárek otestuje právě na Kalouskovi.

Krátce po Štědrém dnu se totiž Rath ParlamentnímListům.cz svěřil s tím, že největší radost mu pod stromečkem způsobila kniha o zakladateli psychoalanýzy Sigmundu Freudovi.

A důvod Rathova veselí? Knihu prý využije právě zejména při jednání se svými politickými rivaly. Třeba zrovna s ministrem financí Miroslavem Kalousekm.

Diagnóza pána státní kasy? Hračka 

"Budu moci lépe diagnostikovat nejen alkoholismus správce státní pokladny, ale i případné další problémy," svěřil se Rath se svými záměry serveru ParlamentníListy.cz.

Jeho narážky na údajné Kalouskovy problémy s alkoholem však nechaly šéfa státní pokladny klidným i na Boží hod.

Kalousek: Na sprosté politiky nereaguju 

"Jsou politici vtipní a politici sprostí. Proč já bych měl hodnotit ty druhé, zvláště o Vánocích," reagoval na první svátek vánoční pro ParlamentniListy.cz šibalsky ministr financí na Rathovy invektivy.

Hodnocení uplynulého politického roku se ale věnují mezi Vánoci a Silvestrem téměř všechna periodika. A mnohá si servítky nebrala. Třeba Hospodářské noviny vládu v rámci hodnocení strhaly kvůli neplnění programového prohlášení.

A pozitivně politiku nehodnotily ani Lidové noviny. Ty zmínily třeba odchody šéfů politických stran či proměnu Věcí veřejných.

Více čtěte:

Rath se pochlubil dárkem. Otestuje ho na Kalouskovi 

Rath má dvě rodiny. Pod stromečkem se však neperou

Rath se směje Nečasovi. Udělal průser a taťka to za něj domluvil

Rath: Kalousku, přestaňte pít! Ministr: Já abstinuji

Fotot: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…