V nemocnicích dvacet let přibývali lékaři a ubývala lůžka

28.12.2010 12:43

České zdravotnictví je ohroženo avizovaným odchodem téměř čtvrtiny nemocničních lékařů. Ale je tomu skutečně tak? Týden.cz poukazuje na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky, podle nichž počty lékařů v nemocnicích od roku 1989 dlouhodobě rostly.

V nemocnicích dvacet let přibývali lékaři a ubývala lůžka

Nespokojenost lékařů a jejich výpovědi, které nyní rozvážejí zástupci pověřené advokátní kanceláře po nemocnicích, nemusejí být tak zcela proti srsti vládě a ministerstvu zdravotnictví. Mají totiž v plánu důkladnou reformu poskytování lůžkové zdravotní péče a hromadný exodus lékařů, kteří jsou nespokojeni se svými platy, má změny jen urychlit.

Pokud lékaři své hrozby naplní, dostane se jejich počet na polistopadovou úroveň, informuje v této souvislosti Týden.cz. Z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky totiž vyplývá, že v roce 1989 pracovalo ve 161 nemocnicích 10 860 lékařů, o šest let později se jejich počet zvedl na 14 368 lékařů. Dnes české pacienty léčí ve 191 špitálech 18 853 doktorů.

Ministr zdravotnictví chce podporovat jednodenní medicínu

Zatímco ale lékařů přibývá, lůžek, která mají na starosti, je méně. V roce sametové revoluce bylo v nemocnicích k dispozici 86 399 postelí, v minulém roce už to bylo jen 62 992. „Kapacita lůžkových zařízení postupně klesá," přiznává zpráva ústavu. To samé platí i pro dobu hospitalizace každého pacienta. Za posledních dvacet let se snížila o více než čtyři dny na dnešních devět dnů.

A vláda plánuje, že lůžek bude ještě méně. „Lidé se budou více chodit léčit do ambulancí. Chceme podporovat jednodenní medicínu a klást důraz na snižování počtu akutních lůžek," uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Léčení v ambulanci je totiž podle něj daleko levnější než lůžko v nemocnici. Někteří odcházející lékaři už plánují, že si soukromé ambulance otevřou.

Vývoj platů lékařů kopíruje vývoj průměrné mzdy všech zaměstnanců

K průměrnému výdělku zaměstnanců ve zdravotnictví uvedl Ústav zdravotnických informací a statistiky, že kopíruje vývoj průměrné mzdy zaměstnanců v celém národním hospodářství. V roce 1989 byl průměrný plat lékaře 5 072 Kč, v roce 1995 dosáhl 15 860 Kč, o pět let později 24 936 Kč, v roce 2005 činil 38 668 Kč a v roce 2009 už byl 48 732 Kč.

K věci:

Pacienti naříkají či nadávají. Reklama lékařů je vidět 

Nemocnice budou po exodu lékařů jen poskytovat první pomoc 

Odejdou ti, bez nichž se nemocnice neobejdou, hrozí lékaři 

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: jih

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …