Ministr Besser jmenoval Böhma šéfem Národní knihovny

28.12.2010 17:29

Novým generálním ředitelem Národní knihovny dnes jmenoval ministr kultury Jiří Besser bývalého šéfa vydavatelství Ringier Tomáše Böhma, který se funkce ujme 3. ledna, informuje iHNed.cz.

Ministr Besser jmenoval Böhma šéfem Národní knihovny

Poměrně přímočarou cestu do čela Národní knihovny měl bývalý generální ředitel vydavatelství Ringier Tomáš Böhm. Z prvního kola výběrového řízení, kam se přihlásili čtyři uchazeči, postoupil společně s šéfredaktorem časopisu Grand Biblio Jaroslavem Císařem. Závěrečné hlasování devítičlenné komise pak vyznělo jednomyslně pro manažera Böhma. A ministr kultury Jiří Besser doporučení výběrové komise respektoval.

Dnešním jmenováním se tak Böhm stal nástupcem Pavla Hazuky, jenž se do výběrového řízení ani nepřihlásil. Rotaci na postu šéfa Národní knihovny odstartoval v září 2008 tehdejší ministr kultury Václav Jehlička (tehdy KDU-ČSL), který kvůli kauze kolem projektu Kaplického knihovny odvolal Vlastimila Ježka. Hazuka tak ve funkci vydržel jen něco málo přes dva roky.

Rekonstrukce Klementina zřejmě zhatila plán na Kaplického knihovnu

Knihovna je kritizována zejména za drahou rekonstrukci svého sídla, barokního Klementina. Rekonstrukce by spolu s výstavbou hostivařských depozitářů měla stát zhruba tři miliardy korun. Vedení knihovny podle některých médií dosud neprokázalo, že by mělo na rekonstrukci zpracovaný komplexní rozpočet, připomíná iHNed.cz.

Dodavatelem stavby jsou firmy Metrostav a Arstav. Architekti si stěžují na to, že na rekonstrukci nebyla vypsána řádná architektonická soutěž. Některým lidem zase vadí, že rekonstrukce zřejmě definitivně pohřbila naděje na výstavbu sídla knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického.
Nový šéf NK uvedl, že prověří všechny sporné investiční projekty a nevylučuje, že některá rozhodnutí bývalého vedení přehodnotí.

Nový šéf je připraven prověřit dosavadní investiční kroky

„Je třeba opravdu velmi rychle prověřit dosavadní investiční kroky Národní knihovny a zbavit je třeba i určitých podezření, která se objevují v médiích. Na to jsem připraven a ubezpečuji každého, že v tomto směru zkušenosti mám," ujišťoval před několika dny pro web ministerstva kultury Böhm, jenž se po odchodu z Ringieru v roce 2006 věnoval mediálnímu poradenství v oblasti tiskových médií a knižní produkce.

K věci:

Novým šéfem Národní knihovny bude asi Böhm

Exšéf knihovny: Nová budova musí stát, nejlépe Kaplického 

Kaplického chobotnička? Proč ne, říká Besser 

Foto: nkp.cz


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…