Motáky a rozšlapané brýle jsou to jediné, co po Josefu Mašínovi zbylo

29.12.2010 8:24

Hrdina odboje, podplukovník Josef Mašín, napsal ve vězení dva unikátní motáky - poselství manželce a dětem. Restaurátoři se je teď snaží zachránit.

Motáky a rozšlapané brýle jsou to jediné, co po Josefu Mašínovi zbylo

Restaurátoři zachraňují dva unikátní motáky, které ve vězení napsal hrdina odboje, podplukovník Josef Mašín. Ještě před zastřelením nacisty v nich oslovil manželku a děti. Synové Josef a Ctirad, kteří se při útěku z komunistického Československa v 50. letech prostříleli na západ, z nich údajně čerpali sílu a odhodlání k tomuto činu. 

Motáky jsou určené manželce a dětem 

"Hájit svobodu národa je posláním každého Čecha," tak znělo jedno z nejdůležitějších hesel Josefa Mašína, kterého nacisté nezlomili ani tím nejtvrdším fyzickým a psychickým týráním, nikdy jim nic neřekl.

Josef Mašín v prvním motáku oslovuje manželku a v druhém děti. Oba motáky jsou nesmírně emotivní a nesou poselství, že za každých okolností je nutné se postavit zlu. Láska k vlasti a svoboda jsou nadřazeny všemu ostatnímu, to je poselství Josefa Mašína.

Jen motáky a brýle zůstaly po Josefu Mašínovi 

Restaurátoři tvrdí, že se jedná o nejhorší typ papíru a musejí ještě promyslet fixaci. Motáky a brýle, které mu gestapo rozšlapalo, jsou jediné dvě věci, které po Josefu Mašínovi zůstaly.

"Je opravdu něco neskutečného - zázrak, že motáky přežily okupaci a perzekuci rodiny," řekl v Událostech, komentářích České televize Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu.

Naskenované motáky, jejich přepis i současný fyzický stav, je možné vidět ve Vojenském historickém ústavu.

Související:

Josef Mašín možná dorazí na Paumerův pohřeb

Dokud tu budou Čížkové jako Rychetský, nevrátím se, tvrdí Mašín

reklama

autor: nip

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…