Vláda nevydrží a rozpadne se, soudí dvě třetiny Čechů

29.12.2010 6:59

Češi nevěří, že vláda premiéra Petra Nečase (ODS) vydrží do konce svého čtyřletého mandátu v roce 2014. To je výsledek exkluzivního průzkumu pro Lidové noviny, na němž se podepsala především korupční „kauza Drobil" a následné hádky v koalici.

Vláda nevydrží a rozpadne se, soudí dvě třetiny Čechů

Podle průzkumu předčasný rozpad vlády očekávají dvě třetiny respondentů a bezmála třetina je dokonce přesvědčena, že k němu dojde během několika následujících měsíců. Že je vláda v rozkladu a nepřečká ani rok 2011 si v praxi myslí 32 procent dotázaných.

Musíme přestat blbnout

Premiéra Nečase, který je na dovolené se deníku nepodařilo sehnat k vyjádření. Jeho ministerští kolegové však podle LN přiznávají, že vláda důvěru ztrácí a bude o ní muset bojovat. „Nedivím se, že většina nevěří ve stabilitu vlády, když řešení po kauze na ministerstvu životního prostředí musel hledat až prezident," konstatoval ministr dopravy Vít Bárta (VV).

„Pochopitelně, že po takovém skandálu je mezi lidmi nedůvěra," míní předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a dodává: „Máme šanci, ale musíme přestat blbnout."

Budou odcházet další ministři?

Ministr životního prostředí Pavel Drobil, který rezignoval poté, co ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek medializoval skryté nahrávky naznačující, že se zde mělo manipulovat se státními zakázkami, by prý nemusel být posledním ministrem na odchodu.

„Všechny vlády prošly v minulosti nějakými spory, ve všech se měnili ministři. I v této vládě k tomu nepochybně dojde," domnívá se podle deníku předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). LN spekulují, že by dalším na řadě mohl být ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John.

John vládě nevěří a hrozí

Deník připomíná, že jeho odchodem původně ODS podmiňovala i odchod policejního prezidenta Oldřicha Martinů. To si ale John nepřipouští. „My máme ve vládu stejnou nedůvěru, jako občané. A pokud bude bojovat pouze ústy a ne konkrétními činy, tak nevydrží, protože my ji opustíme," pohrozil John.

Průzkum pro LN provedla agentura Millward Brown ve dnech 25. až 27. prosince na vzorku 416 respondentů.

 Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …