Spor o ekotendr nadále doutná. Vypadne definitivně PPF?

29.12.2010 9:22

Ze zhruba čtyřicetimiliardové ekologické státní zakázky zřejmě definitivně vypadne konsorcium vedené PPF. Informují o tom Lidové noviny a připomínají, že tendr je jedním z hlavních sporů ve vládní koalici.

Spor o ekotendr nadále doutná. Vypadne definitivně PPF?

Vedle vyřazeného konsorcia jsou ve hře o zakázku jen tři uchazeči, a to společnosti Geosan, Marius Pedersen Engineering a společnost Enviromental Services ze skupiny J&T. Ministerstvo financí jako důvod pro vyřazení konsorcia tvořeného podniky PPF Advisory, Ecosoil Süd, AVE CZ a Dekonta pak uvedlo, že uchazeči neměli sjednáno dostatečné pojištění odpovědnosti za škodu.

Navíc společnosti konsorcia nedoložili reference o likvidaci starých ekologických zátěží velkého rozsahu, a ministerstvo upozornilo také na nedostatky ve smlouvách mezi členy konsorcia. Konsorcium se následně obrátilo na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby bylo do soutěže o desítky miliard vráceno zpět.

Bude PPF definitivně vyřazeno?

Tím se odsunulo otvírání obálek s nabídkami i ostatních uchazečů až do konečného verdiktu úřadu. Podle LN má už nyní ÚOHS k dispozici znalecké posudky, které hovoří spíše proti návratu konsorcia do tendru. Nicméně šéf úřadu Petr Rafaj odmítl informace potvrdit s tím, že úřad nyní čeká na vyjádření dotčených stran, tedy ministerstva financí a PPF, ke zmíněným posudkům.

"My budeme respektovat stanovisko ÚOHS. Rozhodně to nejsme my, kdo by chtěl něco odkládat či doplňovat," uvedl v LN ministr financí Miroslav Kalousek.

Cena? 25 až 115 miliard korun

Takzvaný ekotendr je strašákem vlád už po řadu let. Jde o likvidaci ekologických zátěží za státní podniky, které byly následně privatizovány se závazkem, že stát tyto zátěže sanuje. Celková hodnota garancí, které stát v 90. letech dával do výše základního jmění privatizovaných podniků, činí 115 miliard korun, což může být teoreticky maximální hodnota zakázky. Ovšem o její skutečné výši se přou politici i experti.

Existují i odhady, že by mělo postačit 25 až 30 miliard korun. Právě možné předražení zakázky a tím obrovský prodělek státu brzdí definitivní rozhodnutí o zmíněné zakázce. Navíc jsou na stole dvě varianty, jak s ekotendrem naložit.

Nečas a Klaus kontra Kalousek

Premiér Petr Nečas (ODS) se vyslovil pro rozdělení sanace ekologických zátěží do několika menších zakázek, zatím co ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) by rád zakázku „prodal" v jediném balíku.

Ať už bude konsorcium pod vedením PPF do soutěže vráceno či nikoliv, ani ostatní firmy nemají v soutěži vyhráno. Podle informací LN ale premiér Nečas prý kolegům z vedení ODS sdělil, že po rozlepení obálek nechce vybrat nikoho a celý tendr by rád zrušil.

Naopak jestli vláda ekozakázku schválí, údajně je připraven rezignovat. Nikdo z vedení strany, včetně samotného Nečase, ale nechtěl LN tuto informaci potvrdit. Nečas věc ale ani vyloženě nevyvrátil. „K důvěrným jednáním vedení ODS se nebudu vyjadřovat," sdělil pouze ministerský předseda.

Více k tématu ekotendr:

Nečas kvůli ekotendru kabinet neopustí, tvrdí zdroj z vlády
Nečas prý vyhrožuje rezignací. Kvůli ekotendru
Nečas: Ekotendr bude v režimu vyhrazené. Vláda o něm zatím bude mlčet

Václav Klaus již před Vánoci varoval, že do obří státní zakázky se mohou ukrýt i další služby, které bezprostředně s odstraňováním ekologických zátěží nesouvisí.

"Zabalit to do nějakého veletendru já považuji za nesmírně nebezpečné. Protože hrozí, že cena za ekotendr bude neskonale vyšší, než by mohla být, kdyby se to řešilo jednotlivě. Já bych chtěl, aby každá ta věc byla kontrolována a ­izolovaně schvalována. Hrozí, že to bude stejná věc jako zabalené balíčky cenných papírů, které způsobily minulou světovou finanční krizi, kdy se balily věci, do kterých se nevidělo, do jistých celků ­- a já bych to nechtěl," uvedl v rozhovoru právě pro LN Klaus.

Sám Kalousek nechtěl pro ParlamentníListy.cz na Klausovu kritiku reagovat. Prezident totiž nesouhlasil s argumentací Kalouska, že právě izolované zakázky se nesmírně prodražují.

"To jsem nikdy neslyšel. Ale vůbec si nedovedu představit, proč by izolovaná věc stála víc, než když je schovaná balíčku. Nevěřím, že tohle někdo mohl říci," reagoval Klaus na argument, že vyčištění areálu Škody Plzeň nakonec stálo 11 milard korun.

Rezignace Drobila může rozhodnutí oddálit

Dalším problémem na cestě za úspěšným schválením ekozakázky je i to, že ministerstva financí a životního prostředí dostala za úkol do konce ledna zpracovat odhad ceny zakázky. Ovšem po rezignaci ministra druhého z jmenovaných rezortů kvůli korupční kauze, není vyloučeno, že se finální odhady zpozdí.

Související:
Přichází Nečasovo kritické období: Reformy, ekotendr, volba šéfa VV

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…