Fantazie poslanců: Klaus si vymohl monarchii nebo třetí mandát

29.12.2010 20:36

Tajná dohoda mezi prezidentem republiky Václavem Klausem a vládní K9 vstoupí s jistotou do historie. Přestože pár informací na povrch prosáklo, stále většina zůstává jen v hlavách účastníků. Co se na Hradě mohlo dít? Kdo komu co slíbil, kdo dal jaké záruky?

Fantazie poslanců: Klaus si vymohl monarchii nebo třetí mandát

Ptali jsme se opozičních poslanců na jejich tip, který by v zásadě nemusel být daleko od pravdy. S trochou fantazie je možné najít za hradní oponou halící supertajnou schůzku vše. Od personálních změn až po ústavní.

Za monarchii !

S trochou nadsázky nám prozradil svůj tip poslanec ČSSD František Bublan.

,,Předmětem schůzky mohlo být nastolení monarchie, ovšem nikoli konstituční, nýbrž absolutistická, s tajnou KLAUSulí," odpověděl ParlamentnímListům.cz Bublan. Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)  odhaduje, že se jednalo čistě o personálních otázkách především na ministerstvech vnitra a životního prostředí. ,,Vyloučit však nemůžeme nic ani změnu pravomocí prezidenta v připravovaném volebním zákoně," zaspekuloval Zaorálek.

Šídlo zveřejnil šokující nahrávku tajné schůzky na Hradě

Ruský model

´"Myslím, že celá řada věcí spatří určitě světlo světa. V té dohodě se mohlo jednat po většinou o personálních obsazeních nejrůznějších náměstků a nového ministra životního prostředí. V řadách policie se už změny dít začaly a budou pokračovat," tvrdí pro ParlamentníListy.cz poslanec KSČM Jiří Dolejš. Ten je však skeptický k úpravám v zákoně o prezidentské volbě.

,,Nedokážu si představit, že by si pan prezident vymohl nějakou pasáž, jako že může být zvolen potřetí. Tento ruský medveděvsko-putinovský systém by mu na popularitě nepřidal. A hlavně pří vší úctě k němu, už také není nejmladší," zakončil Dolejš.

Přímá volba možná nebude, svěřila se vláda

Odvolat Nečase bez pádu celé vlády

Konkrétnější v návrzích byl Dolejšův stranický předseda Vojtěch Filip. "V prvé řadě se ukázalo, že parta neschopných není s to udržet vládu. Ale v té schůzce mohl padnout návrh na ústavní změnu, aby v případě výměny premiéra nepadla celá vláda, jak je tomu dnes, ale mohl být ministerský předseda pouze nahrazen a vláda jako korpus fungovala dál," zaspekuloval pro ParlamentníListy.cz Filip. Zachází však ještě dál.

,,Prezident Klaus si mohl vymoci posílení pravomocí v nově připravovaném volebním zákoně. Kupříkladu by už v některých otázkách nepotřeboval kontrasignaci premiéra nebo předsedy senátu jako v případě jmenování ústavních soudců," odhaduje Filip.

Komunisté přemýšlí o prezidentovi. V rukávu mají Ransdorfa 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

16:05 Celní správa: Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

Na konci minulého týdne celníci na Letišti Václava Havla zadrželi 44letého cizince polské národnosti…