Za půl roku soustředil Bárta tolik moci jako nikdo. Od dob Husáka

30.12.2010 11:02

Bezkonkurenční politický vzestup zažil od květnových voleb Vít Bárta, klíčový muž Věcí veřejných. Před půlrokem ho znalo jen pár zasvěcených, nyní začíná ve svých rukou splétat tolik moci jako nikdo od dob Gustáva Husáka, píše Bohumil Pečinka v týdeníku Reflex.

Za půl roku soustředil Bárta tolik moci jako nikdo. Od dob Husáka

Řídí jednu vládní stranu, několik ministerstev a udržuje si vliv v největší bezpečnostní agentuře v zemi. Jeho srovnání s komunistickým vládcem Gustávem Husákem není samoúčelné a nesouvisí jen s tím, že Bártova pracovna na ministerstvu dopravy (dříve ÚV KSČ) je jen pár kroků od bývalé Husákovy.

„Oba politici vykazují mnoho společných rysů, přičemž ten nejpodstatnější je, že oba jsou vášnivými milenci moci a vyznačují se extrémně pojatou pracovitostí," tvrdí Bohumil Pečinka v tématickém článku Reflexu, v němž připomíná Bártovu cestu vzhůru a upozorňuje na důvody, díky nimž se mu podařilo soustředit ve svých rukou tolik moci.

Respektovat pravomoci druhých je Bártovi cizí

Jedním z nich je ten, že do stranické politiky vnesl firemní kulturu bezpečnostní agentury ABL, jejíž řízení a fungování byly založeny jen a pouze na něm, přičemž nerespektoval pravomoci jiných manažerů. „Stejný model dnes vidíme v ambici řídit různá ministerstva svěřená Věcem veřejným a koneckonců i stranu, k čemuž ho nic neopravňuje," uvádí se v Reflexu.

V tom ho nedokázali zastavit nejen VV, ale ani premiér Petr Nečas či ministr financí Miroslav Kalousek, takže se stává, že se jeden z nich například na něco zeptá ministra školství, ale odpovídá mu ministr dopravy. „A to ještě v lepším případě, protože ministra vnitra Radka Johna na zasedáních kabinetu vůbec nepouští ke slovu a automaticky vyřizuje agendu jeho resortu," podotýká Pečinka.

Na vlastní resort stačí ministrovi jeden den v týdnu

Mezi nejbližšími se Bárta chlubí, že ministerstvu dopravy nevěnuje souhrnně více než jeden den práce týdně. Má proto čas, aby každé úterý mnoho hodin předsedal sešlostem véčkařských „píáristů" a šéfů komunikace „véčkařských" ministerstev. Týž den večer se pak schází s ministry za svou stranu a některými náměstky a přímo jim zadává úkoly, jak konkrétně „prodávat" VV produkt.

Podle nejmenovaného psychologa se Bárta vyznačuje obrovskou energií a silou, ale nemá příliš vlastních myšlenek a nápadů. Proto vede mnohahodinové porady, na nichž se snaží dostat z lidí nápady a myšlenky, ze kterých pak sám skládá mozaiku. Jeho vztah k ostatním lidem se blíží despotismu. Může si dovolit legendární výbuchy vzteku, spojené se zvířecí titulaturou všech kolem, a to na každém typu stranické schůze nebo porady.

Může přijít vzpoura, nebo jeho postava přestane lidi bavit

Nezadržitelný vzestup Bárty má v sobě něco fascinujícího, takže připomíná zrození velkých postav nedávné historie. Dá se ale čekat, že jeho přístupy dříve nebo později vyvolají vzpouru, nebo jeho postava přestane lidi bavit. „Jednoho dne prostě preference i ovlivněných agentur klesnou, televizní štáby už nepřijedou na tiskovku a dotyčný bez poděkování odejde," uzavírá Pečinka.

K věci:

Vláda nevydrží a rozpadne se, soudí dvě třetiny Čechů 

Michálek uvažuje nad místem od Bárty. A nahrávek má mnoho 

Ježíšek Bárta naděloval železničářům: Vezměte si doutník 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

4:32 Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

Rodiny obětí z Filozofické fakulty UK dostanou nabídku pomoci od pražského magistrátu. Háček je v př…