Cizinci zastoupí české lékaře? Nesmysl, míní zainteresovaní

30.12.2010 14:58

Jako málo pravděpodobné se ukazují úvahy, že české lékaře opouštějící nemocnice v rámci akce Děkujeme, odcházíme by mohli nahradit jejich kolegové ze zahraničí. Byly by s nimi problémy po odborné i jazykové stránce s výjimkou kompatibilních Slováků, kterých by ale bylo málo.

Cizinci zastoupí české lékaře? Nesmysl, míní zainteresovaní

Za nereálné považuje Pavel Vepřek, ředitel odboru strategie a rozvoje VZP, že by mohli lékaři ze zahraničí nahradit v nemocnicích české kolegy, kteří podali výpověď v rámci akce Děkujeme, odcházíme. „Pochybuji, že by se sem nahrnuly davy lékařů z východních zemí. Navíc by se nestihli zapojit, protože by museli projít důkladnou přípravou, a to není otázka pár měsíců," říká pro ParlamentníListy.cz expert VZP a dříve dětský kardiolog ve FN Motol v Praze.

Dále čtěte:
Sledujeme téma Exodus lékařů
Studenti medicíny se ptají: A kdo nás bude učit na živých pacientech?

Poukazuje rovněž na to, že jedině s lékaři ze Slovenska, s nimiž máme na podobné bázi vzdělávání a také blízkou řeč, by nenastaly potíže. „Ale Slovensko určitě tolik lékařů nevygeneruje a s těmi z jiných zemí by byly problémy po jazykové i odborné stránce. Třeba Poláci, o nichž se také mluvilo, nedychtí po tom pracovat u nás. Častěji míří do Velké Británie, nejsme pro ně až tak atraktivní zemí, co se týče výdělku a podmínek," upozorňuje Vepřek.

Učit se česky se zahraničním lékařům nevyplatí

Podobný pohled nabízí i mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. „Zájem cizinců pracovat v našem zdravotnictví nebyl ani v minulosti nijak výrazný. Vzhledem k nabízeným podmínkám se jim ani nevyplatí učit česky. Většinou umí anglicky, německy, případně Rumuni francouzsky, tak jdou rovnou do těchto zemí," vysvětluje Sojka pro ParlamentníListy.cz.

Ti, co k nám ze zahraničí přijdou, jsou tu obvykle stejně jen na přechodnou dobu, než získají možnost pracovat v jiné zemi Evropské unie. „Dokud se podmínky lékařů, a to nejen platové, nezlepší, budeme jen přestupní stanicí," myslí si Sojka. Počty lékařů-cizinců u nás opravdu rostou jen velice zvolna. V roce 2006 jich bylo 1619, poté 1849, v roce 2008 pak 2015 a loni 2129.

Posily z Vietnamu by zastavila jazyková bariéra

Stejně tak iluzorní je představa, že by krizi v českých nemocnicích mohli pomoci zažehnat vietnamští lékaři. „Lékařů z Vietnamu pracují v Česku maximálně dvě nebo tři desítky. Slavné to není ani se studiem medicíny. Vietnamských posluchačů je tady v řádu jednotek, mnohem více jich tu studuje ekonomickou školu nebo práva," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Marcel Winter, předseda Česko-vietnamské společnosti.

Očekávaný přezíravý postoj ke kvalitě tamního zdravotnictví odráží Winter pro jistotu předem. „Bývalá francouzská nemocnice v Hanoji je považována za špičkovou. Vzdělání v této oblasti je na vysoké úrovni. Třeba zdravotní sestry povinně skládají maturitu z angličtiny," říká předseda. Za velký problém ale považuje to, že by přicházející lékaři museli perfektně mluvit česky. „A to je otázka na půl až jeden rok," dodává Winter.

K věci:
Pacienti naříkají či nadávají. Reklama lékařů je vidět 
Slováci budou solidární, tvrdí šéf lékařských odborů 
Stav nouze nejprve v ČT. Heger a Rath si vyčítali skoro vše 

Foto: mzcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…