Arbitráž s ČSOB nezvládl Kalousek, kontruje Zeman

30.12.2010 23:53

Bývalý premiér Miloš Zeman necítí vinu za prohranou arbitráž s ČSOB. Návrh ministra financí Miroslava Kalouska žalovat členy jeho někdejší vlády s výjimkou Miroslava Grégra pak považuje za vytváření si vlastního alibi ze strany šéfa státní pokladny.

Arbitráž s ČSOB nezvládl Kalousek, kontruje Zeman

"Jakékoliv pokusy odvolávat se na událost starou deset let jsou podle mého názoru pouhým alibismem, který má zakrýt neúspěch ministerstva financí ve sporu s ČSOB," prohlásil Zeman pro Mediafax.

Zemanova vláda je podle Kalouska zodpovědná za uzavření špatné smlouvy s ČSOB. Ministr chce podat oznámení také na tehdejšího guvernéra České národní banky Josefa Tošovského a konkurzního správce IPB Petra Staňka.

Stát prohrál u pařížské arbitráže spor o 33,3 miliardy korun, které ministerstvo financí požadovalo od ČSOB za údajně neoprávněné obohacení se při převzetí zkrachovalé IPB v roce 2000.

Pařížský rozhodčí soud dal České republice sice za pravdu, žádané odškodnění ale přiznal ČSOB. Na vině je špatně sepsaná smlouva.

Smlouva byla špatně sepsaná. Ale zaplatíme

"Soud konstatuje, že to sice tak je (pohledávka byla špatně spravována), ale smlouva podepsaná v roce 2000 ČSOB takový komfort umožňuje. Smlouva vůbec nezavazovala ČSOB spravovat ta aktiva řádně, nijak ji nemotivovala k minimalizaci ztrát. Naopak při jakékoliv maximalizaci ztrát mohla být ČSOB zcela klidná, neboť to vše vždy zaplatil daňový poplatník," upozornil podle ČT Kalousek.

Nárok banky na proplacení pohledávky za 1,6 miliardy korun a dalších nákladů spojených s úroky a náklady na soudní spor, bude podle Kalouska uhrazen. "Česká republika je právním státem a svůj závazek vyplývající z verdiktu dodrží," řekl Kalousek.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…