Kalousek žaluje Zemana. Marketingový trik? Železný se usmíval

31.12.2010 7:38

Krok Miroslava Kalouska žalovat po prohrané arbitráži s ČSOB členy Zemanovy vlády považuje ekonomický novinář Aktuálně.cz Adam Junek za snahu ministra financí zachovat si tvář před daňovými poplatníky, kteří na špatnou smlouvu státu s ČSOB ještě doplatí. Moderátor ČT Jakub Železný pokyvoval s tím, že Kalousek je schopný marketér.

Kalousek žaluje Zemana. Marketingový trik? Železný se usmíval

Adam Junek považuje žalobu ministra financí na někdejší vládní kabinet Miloše Zemana za neobvyklé řešení situace. „Z mého pohledu jde o zachování si tváře před daňovými poplatníky. Ti musí doplatit za prohranou arbitráž další dvě miliardy," sdělil v pořadu Události, komentáře v České televizi. Dodal, že se ze strany ministerstva sice jedná o marketingový tah, faktem ale podle něho je, že resort vedený Kalouskem nemá s arbitráží nic společného.

Moderátor ČT Jakub Železný s Junkem souhlasil, usmíval se a souhlasně pokyvoval s tím, že o Kalouskovi je známo, že to s médii umí.

„Všichni jsme generálové po bitvě. Dnes můžeme říct, že by bylo lepší nechat banku zkrachovat, než ji sanovat. Na druhou stranu ta smlouva byla špatná," uvedl dále Junek a připomněl, že se před deseti lety rozhodovalo o největší bance, která v ČR zkrachovala.

Kalousek: Může za to Zemanova vláda

Zemanova vláda je podle Kalouska zodpovědná za uzavření špatné smlouvy s ČSOB. Ministr chce podat oznámení také na tehdejšího guvernéra České národní banky Josefa Tošovského a konkurzního správce IPB Petra Staňka.

Stát prohrál u pařížské arbitráže spor o 33,3 miliardy korun, které ministerstvo financí požadovalo od ČSOB za údajně neoprávněné obohacení se při převzetí zkrachovalé IPB v roce 2000.

Pařížský rozhodčí soud dal České republice sice za pravdu, žádané odškodnění ale přiznal ČSOB. Na vině je špatně sepsaná smlouva. Tu hodlá ministr financí Kalousek v pondělí kompletně zveřejnit na internetu.

"Nestatečný" Kalousek hází chybu na jiné, tvrdí Zeman

Premiér z období 1998-2002 Miloš Zeman necítí vinu za prohranou arbitráž s ČSOB. Návrh ministra financí Miroslava Kalouska žalovat členy jeho někdejší vlády s výjimkou Miroslava Grégra, který v roce 2000 hlasoval proti uzavření smlouvy, pak považuje za vytváření si vlastního alibi ze strany šéfa státní pokladny.

Na chystanou Kalouskovu žalobu reagoval premiér z let 1998-2002 slovy: „Je to jeho problém, nikoli vlády, která tu byla před deseti lety. Stateční lidé přijmou za svou chybu odpovědnost. Lidé tak řečeno nestateční hodí svou chybu na druhé," řekl Zeman v ČT.

Smlouva byla špatně sepsaná. Ale zaplatíme

"Soud konstatuje, že to sice tak je (pohledávka byla špatně spravována), ale smlouva podepsaná v roce 2000 ČSOB takový komfort umožňuje. Smlouva vůbec nezavazovala ČSOB spravovat ta aktiva řádně, nijak ji nemotivovala k minimalizaci ztrát. Naopak při jakékoliv maximalizaci ztrát mohla být ČSOB zcela klidná, neboť to vše vždy zaplatil daňový poplatník," upozornil podle ČT Kalousek.

Nárok banky na proplacení pohledávky za 1,6 miliardy korun a dalších nákladů spojených s úroky a náklady na soudní spor, bude podle Kalouska uhrazen. "Česká republika je právním státem a svůj závazek vyplývající z verdiktu dodrží," řekl Kalousek.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…