Končí rok 2010 a s ním i "justiční mafie". Vesecká a Kučera

31.12.2010 9:58

Ve funkci v pátek po více než pěti letech končí nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Agentura ČTK připomíná, že do důchodu navíc ke stejnému dni odchází místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera.

Končí rok 2010 a s ním i "justiční mafie". Vesecká a Kučera

Oba jsou spojováni s kauzou Čunek. Právě Vesecká i Kučera pak patří kvůli kauze Čunek mezi lidi, které bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová označila za justiční mafii.

V červnu 2007 odebrala Vesecká  dohled nad vyšetřováním případu přerovskému státnímu zástupci Radimu Obstovi a přidělila ho jihlavskému státnímu zástupci Arifu Salichovi, který poté Čunkovo trestní stíhání zastavil.

Postup Vesecké kritizovala tehdy opoziční ČSSD, která výměnu státního zástupce označila za snahu tehdejší vlády Mirka Topolánka. (ODS) "zamést Čunkův případ pod koberec". Vesecká ale v rozhovorech v tisku odmítla připustit, že by v kauze Čunek selhala nebo se zachovala nesprávně.

Kam s Veseckou...

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, Veseckou odvolala vláda v říjnu. Kam ze svého postu odejde zatím Vesecká odmítá uvést s tím, že tak učiní, až funkci předá svému nástupci Pavlovi Zemanovi. To by mělo být 3. ledna.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v listopadu řekl, že podle jeho názoru by Vesecká neměla vykonávat mezi žalobci vedoucí funkci. Připustil však, že by se po odvolání mohla vrátit na místo šéfky Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. S jejím návratem ovšem nesouhlasí petice, pod níž se podepsalo 180 státních zástupců.

Související:

Co přinese třetí nahrávka? Jde kauza Drobil zamést pod koberec?
Poslední záchvěv Vesecké. Zpochybňuje práci policie v kauze Drobil
Vesecká zesměšnila Johna. Protikorupční manuál? Tak pro školky

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…