Pehe: Cokoliv Klaus sděluje, je třeba brát jako falešnou fasádu

01.01.2011 9:24

Novoroční projev prezidenta Klause je třeba vnímat především v kontextu skutečnosti, že hlava státu uzavřela před pár dny tajnou dohodu se zástupci koaličních stran, tvrdí ve svém blogu politolog Jiří Pehe.

Pehe: Cokoliv Klaus sděluje, je třeba brát jako falešnou fasádu

Česká veřejnost si možná ještě neuvědomuje, že jakákoliv, třeba i jen dočasná privatizace demokratického procesu do rukou několika „vyvolených", je útokem na demokracii. „Vláda nemusela nutně padnout kvůli jednomu korupčnímu skandálu, zato tajná hradní dohoda zásadně zpochybňuje její právo na existenci. Navíc mění roli prezidenta způsobem, který by se dal vykládat jako obcházení Ústavy," uvádí ve svém blogu politolog Jiří Pehe.

Proto je podle něj třeba nahlížet v kontextu této skutečnosti i na novoroční projev prezidenta. „ Až do úplného zveřejnění hradních dohod, je třeba brát cokoliv, co Václav Klaus národu sděluje, jen jako falešnou fasádu, za níž se skrývá jakýsi tajný obsah, tedy vlastně konspirace několika politiků proti veřejnosti," domnívá se Pehe.

Tajná dohoda je výsměchem demokratickým principům

Prezident a představitelé stran vládní koalice uzavřením tajné politické dohody neporušili žádný konkrétní zákon, ale zpochybnili demokratické hodnoty, o nichž hovoří i Ústava ČR. Například když říká, že politický systém země je založen na volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy.

Nejenom veřejnost, ale ani část vládní koalice a nevládní část stranického spektra neví, co bylo pod patronací prezidenta tajně dohodnuto. „Takováto privatizace toho, co má být z podstaty demokratického systému veřejné, do rukou několika politiků s tím, že soudcem nad tajnou dohodou má být ústavně neodpovědný prezident země, je výsměchem jak volné soutěži stran, tak demokratickým principům," zlobí se politolog.

Důvěra ve vládu už se neopírá o její veřejně známý program

Připomíná, že před květnovými volbami do Poslanecké sněmovny se voliči rozhodovali na základě veřejně deklarovaných programů politických stran. Později se Sněmovna při hlasování o důvěře vládě rozhodovala na základě veřejně známé koaliční dohody a vládního programu. Mnozí občané i politická opozice s takovým programem nesouhlasili, ale hrálo se, jak to má být, podle pravidel.

„Nyní ovšem vláda, otřesená korupčním skandálem, přestála hlasování o nedůvěře na základě tajných dohod, což jsou vlastně dodatky k dřívějším transparentním dohodám. Důvěra ve vládu se tak už neopírá o veřejně známý program, ale o program, jehož jedna část není známa dokonce ani mnohým politikům a poslancům vládních stran," upozorňuje Pehe.

K věci:

Pehe: Nečas ve šlépějích Špidly. V roli premiéra je ztracen 

Liška zuří i o Vánocích: Klaus přišel o morální kredit 

Poslanec VV kritizuje vládu, strana mlčí. První přeběhlík? 

Foto: pwf.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…