Kalousek žaluje Zemana? Právníci nechápavě kroutí hlavou

31.12.2010 19:52

Úmysl ministra financí Kalouska podat trestní oznámení na členy Zemanovy vlády kvůli nevýhodným smlouvám s ČSOB z roku 2000 komentují přední čeští právníci poměrně pesimisticky. V souvislosti s kauzou IPB by měli být žalováni jiní lidé, prokázat Zemanově kabinetu úmysl při uzavírání nevýhodných smluv s ČSOB se prý navíc podaří jen velmi těžko.

Kalousek žaluje Zemana? Právníci nechápavě kroutí hlavou

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) avizoval trestní oznámení na členy vlády Miloše Zemana, tehdejšího guvernéra ČNB Tošovského a nuceného správce IPB Petra Staňka ve čtvrtek. Viní je z toho, že s ČSOB uzavřeli ve věci převodu zkrachovalé IPB smlouvy krajně nevýhodné pro stát. Banka, kterou dostala ČSOB za pouhou jednu korunu, měla podle Kalouskových lidí díky státním zárukám cenu mnohem vyšší. Česko kvůli tomu prohrálo arbitráž a musí ČSOB zaplatit 1,6 miliardy korun plus úroky a náklady na arbitrážní řízení.

Veselá Samková: Nedotáhnou to až k soudu

„Tam bude nesmírně těžké prokázat nějaký úmysl. Nicméně pokud by se to podařilo, a byly tam indicie usvědčující členy Zemanovy vlády z úmyslu, je ta žaloba zcela na místě. Nehrozí tam promlčení, protože pokud by se to zavinění našlo, budou padat velmi vysoké tresty," řekla ParlamentnímListům.cz právnička Klára Veselá-Samková. Připomíná ale, že pokusy dostat někoho za mříže v souvislosti s velkými bankovními kauzami prvního desetiletí po Listopadu ´89 skončily většinou neslavně. „Komerční banka, tam se to táhne jedenáct let, to samé Poštovní banka. Kolik z těch manažerů bank bylo odsouzeno? Já spíš pochybuji, že to dospěje k soudnímu řízení," dodala Veselá-Samková.

Marvanová: Za IPB by měl jít sedět někdo jiný než Zemanovci

Hana Marvanová, právnička a bývalá místopředsedkyně Poslanecké sněmovny nechápe Miroslava Kalouska, o co chce trestní oznámení na Zemanův kabinet opřít. „Jedině ty by mohly vést k novému trestnímu oznámení. Možná je ale má. Souhlasím, že s IPB nebylo vše v pořádku, ale myslím, že ty nitky nevedou k Zemanovým ministrům, ale k někomu jinému. A že by se po deseti letech dalo cokoliv znovu prošetřit? Tak k tomu jsem velmi skeptická," sdělila ParlamentnímListům.cz Marvanová.

Ministr Kalousek chce 3. ledna na internetových stránkách svého resortu zveřejnit kompletní obsah dohody o narovnání státu a společnosti Nomura včetně právních posudků, které měl Zemanův tým k dispozici při schvalování dohody o narovnání. Ekonomický redaktor Aktuálně.cz Adam Junek považuje žalobu ministra financí na někdejší vládní kabinet Miloše Zemana za neobvyklé řešení situace. „Z mého pohledu jde o zachování si tváře před daňovými poplatníky. Ti musí doplatit za prohranou arbitráž další dvě miliardy," sdělil v pořadu Události, komentáře v České televizi. Sám tehdejší premiér Miloš Zeman pak z Vysočiny vzkázal, že Kalouskův záměr považuje za klukovinu.

K tématu:
Kalousek chce podat trestní oznámení na Zemanovu vládu
Kalousek by žalobou mohl zasáhnout vedle Tošovského i Tůmu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…