Vláda už 5.ledna začne hledat bič na korupčníky

01.01.2011 8:52

Hned na své první schůzi v příštím roce, a to 5. ledna, projedná vláda protikorupční strategii, kterou jí v polovině prosince předložilo ministerstvo vnitra. Dokument obsahuje téměř 60 bodů, které se mají odsouhlasit v příštím roce a v roce 2012.

Vláda už 5.ledna začne hledat bič na korupčníky

Ke schválení protikorupční strategie se zavázaly vládní strany ODS, TOP 09 a Věci veřejné (VV) v koaliční smlouvě a programovém prohlášení kabinetu. VV se na ideové konferenci tento měsíc navíc usnesly, že pokud strana materiál do konce příštího roku neprosadí, zváží své setrvání ve vládě.

Jak informovala ČTK, materiál zpřísňuje například pravidla pro zadávání veřejných zakázek a pro nakládání s majetkem obcí a krajů, počítá i se zavedením odpovědnosti právnických osob a s rychlejším a snazším přístupem lidí k informacím.

Premiér Petr Nečas (ODS) před hlasováním o nedůvěře minulý týden prohlásil, že kabinet strategii počátkem nového roku schválí.

Strategie má pět oblastí

Protikorupční strategie pokrývá pět oblastí - veřejnou správu, veřejné zakázky, změny zákonů o policejním vyšetřování, činnosti státních zastupitelství a soudů a úpravy zákonodárné moci. Ministerstvo vnitra pak vyčlenilo 11 bodů, které považuje za prioritní.

Vláda by měla zejména do konce příštího roku odsouhlasit zpřísnění pravidel pro nakládání s majetkem obcí a krajů. Nový zákon by měl posílit osobní odpovědnost úředníků za způsobenou škodu a zlepšit možnost vymáhání náhrady.

Výběrovou komisi určí los

Političtí představitelé by měli být v budoucnosti vybíráni do představenstev či dozorčích rad státních nebo polostátních společností podle odbornosti. Poté by museli zveřejňovat odměny za činnost v těchto orgánech. Úřad navrhuje také pomocí změny ústavy posílit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu.

Ministerstvo chce zároveň v příštím roce připravit materiál, který zajistí rychlejší a snazší přístup lidí k informacím. K odstranění korupce má přispět i dokončení elektronizace veřejné správy. Strategie klade důraz i na ochranu oznamovatelů korupčního jednání.

U veřejných zakázek navrhuje úřad změnu zákona především tak, aby se jich směly účastnit pouze společnosti, které dostatečně prokážou svoji vlastnickou strukturu. Veškeré údaje o zakázkách se mají povinně evidovat a archivovat v elektronické podobě, obsah smluv má být zveřejněn. Veřejné zakázky by se měly povinně vypisovat již od milionu korun, výběrové komise má vybrat los.

Budou se zabavovat majetky

V rámci trestního řízení se pak ministerstvo zaměřuje především na zvýšení možnosti zabavování výnosů z trestné činnosti. Na její vyhledávání a zajišťování má být například zřízeno specializované pracoviště protikorupční policie. Materiál také zdůrazňuje nutnost posílení nezávislosti a odpovědnosti státního zastupitelství, věnuje se například změnám ve jmenování a odvolávání státních zástupců.

Související:
Bez obav: Na přelomu roku bude mít vládu na povel John

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

8:02 „Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

Aliance pro rodinu odhalila plánované změny ve školství. Mluví do nich jak Prague Pride, tak i inici…