Řada českých vojáků přijde o své hodnosti

01.01.2011 12:56

Od prvního ledna nastává v naší armádě velký třesk, který se u vojáků projeví na jejich výložkách. Mnoho z nich o své hodnosti přijde. Jde totiž o to, že bude zavedena soustava nových vojenských hodností tak, aby odpovídala armádám Severoatlantické aliance.

Řada českých vojáků přijde o své hodnosti

Celkovou úpravu soustavy si vyžádal nesoulad systému českých vojenských hodností se strukturou v ostatních zemích NATO. Příslušníci české armády byli jistou anomálií a rozpoznávání jejich postavení bylo pro cizí vojáky komplikované.

Degradace? Ne jen reforma

Jak informuje server Prvnízprávy.cz, reforma hodností vojáky překvapila, mnoho z nich totiž hodností poníží. A přišly tak logické obavy, že s nižší hodností budou dostávat nižší plat. Podle serveru nicméně ministerstvo obrany prý vytvořilo nový systém příplatků, takže s nižší hodností by vojáci měli pobírat stejnou výši mzdy. Některé hodnosti, jako rotný, si pak dokonce polepší.

Celkovou úpravu soustavy si vyžádal nesoulad systému českých vojenských hodností se strukturou v ostatních zemích NATO. Příslušníci české armády byli jistou anomálií a rozpoznávání jejich postavení bylo pro cizí vojáky komplikované.

Vojín je zpět

Změna pozic v armádě zavádí zpět hodnost vojín a hodnosti poddůstojnického sboru, včetně desátníka, četaře a rotného. Novela zákona o vojácích z povolání naopak ruší hodnosti podpraporčík, štábní rotmistr a podporučík. Podporučíci získají hodnost poručíci, podpraporčíci budou rotmistři a štábní rotmistři získají hodnost rotných.

Hodnosti vojín, desátník, četař a rotný, které byly přidělované těm, kteří vykonávali základní vojenskou službu, byly zrušené v roce 2005. Nyní se do armády vrátí, hodnost vojín bude ovšem opět určena jen vojákům, kteří budou vykonávat základní výcvik.

Jak to bude vypadat?

Nový hodnostní systém definuje hodnostní sbory - mužstvo (hodnosti vojín a svobodník), poddůstojníci (desátník, četař a rotný), praporčíci (rotmistr, nadrotmistr, praporčík, nadpraporčík a štábní praporčík), nižší důstojníci (poručík, nadporučík a kapitán), vyšší důstojníci (major, podplukovník a plukovník) a generálové (brigádní generál, generálmajor, generálporučík a armádní generál).

Související:

Škrty dopadají od prezidenta až na sociálně slabé
Od ledna bude stát šetřit, poznají to peněženky všech

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…