Ne všichni advokáti stihli objednávku taláru. Za expresní ušití si připlatí

04.01.2011 8:59

Čeští advokáti si museli do konce roku v módních obchodech objednat taláry. Aby splnili stavovský předpis. Jenže někteří z nich objednání tohoto profesního úboru nestihli a tak si jej budou muset půjčovat u kolegů. Anebo si připlatí za expresní ušití. U soudu totiž v talárech budou muset usednout již od června. Upozorňují na to Lidové noviny (LN).

Ne všichni advokáti stihli objednávku taláru. Za expresní ušití si připlatí

„K poslednímu dni loňského roku evidujeme 3755 zakázek," zmínil pro LN finanční ředitel oděvní společnosti Blažek Jan Vácha. Firma vyhrála loni soutěž na dodávky profesních uniforem.

Taláry musí však advokáti platit ze svého. Ušití jednoho luxusnějšího přitom přijde až na devět tisíc korun, levnější varianta na pět a půl tisíce. Protože však někteří advokáti nestihli uniformu objednat včas, advokátní komora podle své mluvčí Ivy Chaloupkové objednala ušití třech erárních talárů pro každý soud. Anebo soudci mají další variantu - připlatit si za expresní výrobu. To ale stojí u luxusnější varianty až o osm tisíc navíc.

LN připomínají, že firma Blažek s šitím talárů zatím nezačala. „Jsme ve fázi objednávání materiálů do výroby," vysvětlil Vácha. Prý museli nejdříve zjistit počet zájemců o profesní oděv.

Advokátní komora sdružuje 9 200 advokátů, ne ale všichni budou muset oděv potřebovat. Povinnost jej nosit se totiž vztahuje jen na trestní řízení a jednání u nejvyšších soudních orgánů.

Čeští advokáti nosili taláry od roku 1904, po roce 1948 je ale komunisté zrušili. Nosit talár přikázali poslanci v zákonu z roku 2009.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…