Jak bojují policisté? Koláží polonahého Radka Johna

05.01.2011 5:35

Jedna z nejsilnějších skupin sociální sítě Facebook, téměř osmi tisícová stránka Demonstrace bezpečnostních složek, doposud upozorňovala na změny příslušných platů hasičů, zaměstnanců armády a policie. Nyní se rozhodla bojovat humorem.

Jak bojují policisté? Koláží polonahého Radka Johna

Právě uvedený kontrast boje za lepší pracovní podmínky a vtipu nejlépe doloží poslední dva příspěvky na oficiální prezentaci na Facebooku. První má na svědomí liberecký policista, který dal v potaz svou aktuální finanční situaci. "Dnes jsem dostal nový platový výměr a chtěl bych poukázat na to, jak se mi plat od nástupu do služby pohyboval."

Podle svých slov policista nastoupil do služby v lednu 2010, kdy byl jeho hrubý příjem 23 230 korun. V dubnu 2010 byl v Liberci snížen rizikový příplatek a plat se dostal na 22 530 korun hrubého. "Dnes jsem podepsal platový výměr na 20 700 hrubého. Rozdíl za necelý rok tedy činí 2 530kč hrubého, což děla 11 procent z hrubé mzdy a nikoli pouze z tarifu."

ČTĚTE TAKÉ:


Další nevítanou změnou jsou podle citovaného strážce zákona doplatky za stravenky, které se z 11 korun vyšplhaly na korun 31. "To už dělá 12,2 procenta mzdy za rok u policie. Neměla by mzda v době, kdy životní úroveň a ceny stoupají, také stoupat?" Mnohé z následných reakcí sice oceňují upřímnost příspěvku, avšak doplňují, že s tím nejde nic dělat.



Podle Pavla Nováka, ředitele odboru tisku a public relations ministerstva vnitra, přitom 7. prosince schválila vláda nařízení o stupnici základních tarifů pro příslušníky bezpečnostních sborů na rok 2011. "V nařízení vlády jsou tarify stupnic pro rok 2011 v každém stupni každé platové třídy sníženy o 10 procent. Tarifní složka platu tvoří v průměru 70 procent mzdy policistů, v celkovém objemu mzdy dojde ke snížení platů policistů o 6,3 procenta," uvedl Novák v prohlášení zaslaném naší redakci.

"Naše požadavky jsou stále jasné. Dopadli jsme ze všech státních zaměstnanců nejhůř, co se týče financí," uvedl pro ParlamentníListy.cz na podporu svého kolegy předseda Unie bezpečnostních složek Miloš Plechatý.

Zpět k Facebooku...

Kromě desítek příspěvků z řad zaměstnanců bezpečnostních složek se skupina rozhodla pro jistou formu humoru. Ta bývá především na internetu velmi oceňovanou záležitostí. Zástupci stránky si tentokrát vypůjčili některé z koláží známého grafika aTea. Jeho hlavním terčem se stal šéf státní pokladny Miroslav Kalousek a ministr vnitra Radek John.

První uvedený je připodobněn k faráři, hlava Věcí veřejných je pro změnu v autě s Petrem Nečasem v dosti nelichotivé situaci, kdy má na sobě pouze řeznickou zástěru a seká rybě hlavu. Koláž je navíc obohacena mírně upraveným logem partaje Věcí veřejných a sloganem "Just do it. Za ryby bez smrdutých hlav." Obrázek ocenilo hned několik uživatelů.



"Těžko říct, jestli je to proto, aby se lidi bavili, nebo jde o akt zoufalství autora. Může to brát s nadhledem, být k tomu lhostejný, anebo niterně bojovat za lepší politickou situaci," řekl redakci analytik Břetislav Polách.

Když se tedy ParlamentníListy.cz grafika aTea ptaly, jestli přes své ostré výtvory bere některou z politických stran vážně, odpověděl: "Já beru vážně všechny politické strany. Už proto, že přímo či nepřímo ovlivňují kvalitu mého života. No, a pokud jde o můj volební hlas, připadám si jako nenapravitelný recidivista. Volím ODS. Bez nadšení, prostě pragmaticky. Samozřejmě k nim mám řadu výhrad, ale nakonec jim ten hlas stejně dám. Nevidím pro sebe v současné době jinou alternativu."

Podle návrhu státního rozpočtu na rok 2011 má policie dostat 28,6 miliardy proti loňským 33,5 miliardy. Hasiči mají mít necelých 7 miliard, zatímco v roce 2010 dostali víc než 8 miliard. Tabulkové platy se mají příslušníkům bezpečnostních sborů snížit oproti loňsku o deset procent.

Kam dál:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…