Po bývalém starostovi Jančíkovi jde protikorupční policie

04.01.2011 9:52

Protikorupční policie obvinila bývalého starostu Prahy 5 Milana Jančíka ze zneužití pravomoci úřední osoby, informuje Aktuálně.cz.

Po bývalém starostovi Jančíkovi jde protikorupční policie

Bývalého starostu Prahy 5 Milana Jančíka obvinila protikorupční policie ze zneužití pravomoci úřední osoby. Policie uvedla, že důvodem je skutečnost, že smíchovský exstarosta uzavřel jménem městské části smlouvu bez vědomí zastupitelů, což odporuje zákonu o hlavním městě Praze.

„Tato smlouva se týkala pohledávek vyplývajících z dlužného nájemného za bytové i nebytové prostory obce," upřesnil mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. „Tímto způsobem měly být neoprávněně postoupeny pohledávky ve výši převyšující 63 milionů korun, z čehož obchodní společnost získala neoprávněný prospěch ve výši nejméně 4,4 miliony korun," dodal.

Bývalému starostovi hrozí až deset let vězení

„Milan Jančík byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby. Je ohrožen trestní sazbou v rozpětí dva až deset let," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5 Hana Vrbová. „S ohledem na probíhající vyšetřování nebudeme poskytovat žádné další informace," dodala.

Kontroverzní politik se dostal z pozice místostarosty do čela radnice v roce 2002, což způsobilo mezi spolustraníky rozkol, v jehož důsledku část zastupitelů zvolených za občanské demokraty přešla do opozice. Jančík svoji pozici překvapivě obhájil i o čtyři roky později, ačkoliv dostal v rámci kandidátky ODS druhý nejnižší počet preferenčních hlasů. Starostou byl znovu zvolen až napodruhé, když uzavřel koalici s ČSSD a částí SNK ED.

K věci:

Mirek Dušín nejsem, primátor bych ale být mohl, říká Jančík 

Jančík rezignuje na starostu. O Bémovi zatím rozhodnuto není 

VV: Nová rada odvolala pravou ruku Jančíka, tajemníka Karla Čudu

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…