Rath se výpovědí lékařů neděsí, dokonce sází na zvýšení kvality

04.01.2011 10:44

Středočeský kraj s hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) tak jako ostatní kraje sečítá hrozící škody, napáchané odborovou akcí „Děkujeme odcházíme“. Poslední zprávy hovořící o rušení podaných výpovědí by mohly nahrávat faktu, že ti lékaři, kteří nemají dojednanou práci v zahraničí, si budou možná svoji unáhlenost rozmýšlet.

Rath se výpovědí lékařů neděsí, dokonce sází na zvýšení kvality

Cca 50 tisíc na platu není sice mnoho, ale jak pravil před časem klasik sociálně demokratické politiky k jinému tématu - „Kdo z vás to má?" Odejít je jedna věc, ale mít kam jít, je věc zcela odlišná.

Středočeský hejtman dokáže i překvapit


Na internetových stránkách kraje se hejtman MUDr. David Rath sice vyjádřil: „Upozorňujeme, že odchod každého lékaře je určitou ztrátou pro pacienty a v současné situaci při nedostatku lékařů v Evropě jde o věc, kterou bychom neměli připustit."


Na druhé straně po pondělním jednání Rady kraje byl poněkud smířlivější: „Situace v jednotlivých nemocnicích je velice odlišná," komentoval aktuální stav na tiskové konferenci po zasedání Rady kraje.


„Hledáme modely fungování jednotlivých nemocnic. Z 828 lékařů odchází 143." Dále komentoval situaci jako „nijak zdrcující." Rath počítá s uzavíráním dlouhodobě nevyužívaných oddělení, dokonce i s tím, že ne všichni lékaři, kteří si nakonec výpověď rozmyslí, musejí být přijati zpět. „Ve finále mohou být výpovědi pro některá oddělení přínosné."


Pokud se všechny výpovědi skutečně uskuteční, což považuje za nepravděpodobné mimochodem i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), ponechá prý kraj ušetřené platy pro ty zdravotnické pracovníky, kteří budou pracovat za odešlé kolegy.


Vedení Středočeského kraje také ministra zdravotnictví vyzvalo, „aby konečně přišel s řešením krizové situace, které vidíme v navýšení úhrad pro nemocnice od zdravotních pojišťoven. Zhruba 15 procent by nastalou situaci umožnilo stabilizovat." píše krajský web.

Sledujeme téma EXODUS lékařů

Kraj bude hledat řešení


V úterý 4. ledna v 15 hodin se vedení středočeského sejde s řediteli nemocnic a jejich náměstky za účasti ředitele záchranné služby. Budou vytvářet krizový plán pro zajištění péče ve všech krajských nemocnicích. Omezování zdravotní péče v krajských nemocnicích zatím vedení kraje nepřipouští a spolu s vedením nemocnic bude hledat organizační a personální úpravy, které zajistí nepřetržitý provoz nemocnic.


Středočeský kraj nesouhlasí s desetiprocentním poklesem platů a jeho vedení slibuje, že se bude snažit, aby platy zdravotníků v krajských zařízeních v roce 2011 neklesly.


Vedení kraje má pro mladé lékaře pochopení nejen kvůli nízkým platům, ale i pro složitosti spojené se složením atestací. Středočeský kraj prý velmi výrazně přispívá ze svého rozpočtu i na platy lékařů a sester v krajských nemocnicích, přitom zdravotní pojišťovny platí lékařům méně, než kolik zdravotníci dostávají od svých nemocnic. „Zdravotní pojišťovny platí nemocnicím zhruba tolik, kolik jim dávaly v roce 2008, ale od té doby nemocnice zvýšily platy personálu až o 17 procent. Platy zdravotníků přitom v krajských nemocnicích tvoří zhruba 50 procent veškerých nákladů." vypočítává krajský web.

Aktuální čísla výpovědí lékařů ve Středočeském kraji


Na Kladně, kde bylo podáno 68 výpovědí ze 199 lékařů, vidí hejtman Rath jediný vážný problém. Jednoduchá situace nebude ani v Kolíně, kde má v úmyslu odejít 44 ze 160 lékařů. V Příbrami je podáno celkem 28 výpovědí ze 168. V nemocnici v Mladé Boleslavi byly do dnešního dne podány jen 3 výpovědi. Odchází po jednom lékaři z neurologie, z urologie a z rehabilitace. V nemocnici v Kutné Hoře nepodal výpověď dokonce žádný lékař. V nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov, a. s., podal výpověď pouze jediný lékař z ortopedického oddělení, pracující na 0,4 úvazku a jeho výpověď s akcí „Děkujeme, odcházíme" prý vůbec nesouvisí...

Více:

Hegerovi nálehavě: Stav nebezpečí nevyhlašovat, snažte se jinak 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čáslav: Nová keramická dílna slouží dětem

16:39 Čáslav: Nová keramická dílna slouží dětem

Ve čtvrtek 15. září byla v Čáslavi slavnostně otevřena nová keramická dílna v budově rekonstruované…