Jančík k obvinění: Jsem vytažen jako králík z klobouku

04.01.2011 20:59

Bývalý starosta Prahy Milan Jančík si proti obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby podal odvolání. Důsledně popírá, že by byl cokoliv v případu, z něhož je obviněn, zavinil.

Jančík k obvinění: Jsem vytažen jako králík z klobouku

„Jsem vytažen jako králík z klobouku, abych plnil stránky novin," řekl Jančík v rozhovoru pro Českou televizi. Odvolání proti usnesení o obvinění si prý může podat, neboť není dosud pravomocné. „Absolutně nepřipouštím jakékoliv zanedbání své či městské části. Vše bylo v případu učiněno v souladu se zákony," zmínil.  

Jančíka obvinila protikorupční policie ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli postoupení pohledávek za nájemné Agentuře Praha 5.  Důvodem je skutečnost, že smíchovský exstarosta uzavřel jménem městské části smlouvu bez vědomí zastupitelů, což odporuje zákonu o hlavním městě Praze.

„Tato smlouva se týkala pohledávek vyplývajících z dlužného nájemného za bytové i nebytové prostory obce," upřesnil mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. „Tímto způsobem měly být neoprávněně postoupeny pohledávky ve výši převyšující 63 milionů korun, z čehož obchodní společnost získala neoprávněný prospěch ve výši nejméně 4,4 miliony korun," dodal mluvčí.

Dám všanc všechny dokumenty a veškeré informace

„Všechny dokumenty, které existují, tak budou k dispozici orgánům v trestním řízení. Jsem ochoten poskytnout policii jakékoliv informace," zdůraznil Jančík s tím, že vyšetřovatel podle nich určitě posoudí celou situaci "v souladu se zákonem".

Je prý zcela vyloučené, aby byly smlouvy podepsány bez vědomí zastupitelstva  "To bych si v žádném případě nedovolil, obzvláště když jsem byl v jisté době, myslím, nejsledovanějším komunálním politikem v zemi..., starosta je člověk, který jedná na základě rozhodnutí kolektivních orgánů. Já tuto pravomoc nemám a považoval bych ze své strany za velmi pošetilé a nezodpovědné, kdybych tak učinil. Bylo to s vědomím zastupitelstva. Všechno musí odsouhlasit rada, nebo zastupitelstvo. V tomto případě tak tomu bylo také učiněno, což potvrzují i veškeré dokumenty," uvedl dále.

Mé vazby na Agenturu Praha 5? Je to absurdní smyšlenka

Také důrazně popřel, že by měl vazby na Agenturu Praha 5.  „Vazby s touto firmou nemám. Městská část kontrolovala svou činnost v této agentuře prostřednictvím dvou členů zastupitelstva, kteří byli delegováni do dozorčí firmy. Ti pánové kontrolovali činnost agentury, ne já, " popsal Jančík.

Podle něj ale s touto agenturou byly a jsou problémy, neboť to je ona, která dluží městské části kolem šesti a půl milionů korun. Právě proto prý za městskou část podal žalobu k obvodnímu soudu, takže je potřeba počkat na jeho rozhodnutí. "Žádnou škodu jsem já nezpůsobil. Zatím dluží agentura ze smlouvy šest a půl milionu korun a je na obvodním soudu, aby rozhodl...," prohlásil Jančík.

„Vylučuji jakékoliv spojování mé osoby s Agenturu Praha 5. To si vůbec nedovedu představit. Je to absurdní smyšlenka," zopakoval exstarosta, který e podle svých slov nyní poradcem v jedné z firem, která se zaobírá vzděláváním.

Podrobnosti ke svému případu chce prý sdělit na středeční tiskové konferenci v restauraci Zlatý had. Konference je plánována na 10:00 hodin.

K věci:

Vyjádření bývalého starosty Jančíka, kterého obvinila policie:

Potvrzuji informaci České tiskové kanceláře, která uvedla, že mi bylo protikorupční policií sděleno obvinění z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Toto obvinění dosud nenabylo právní moci a postupuji proti němu zákonnými prostředky. 

Co se podstaty věci týká, policie mi toto obvinění sdělila v souvislosti s případem Agentury Praha 5, což je záležitost dosti stará, která již byla několikrát šetřena orgány činnými v trestním řízení. I já jsem v této věci podal před delší dobou trestní oznámení, neboť jsem nabyl přesvědčení, že Městská část Praha 5 byla poškozena jednáním společnosti Agentura Praha 5. V minulosti byla všechna šetření odložena s tím, že se nestal trestný čin.

I když považuji obvinění z trestného činu, které mi sdělila Policie ČR, za absurdní, jsem rád, že mnohokrát v médiích omílaná kauza Agentury Praha 5 bude znovu prošetřena, a doufám, že tentokrát také s konečnou platností uzavřena. Jsem proto připraven s Policií ČR plně spolupracovat a poskytnu jí veškeré informace, které mám v této záležitosti k dispozici.

JUDr. Milan Jančík, MBA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…