Exodus lékařů pokračuje: Odbory vyhlásily druhou vlnu a založí konto

07.01.2011 9:46

Lékařské odbory čekají, že se k výzvě 'Děkujeme, odcházíme' připojí stovky dalších zdravotníků. Navíc založí sbírku na podporu kolegů, kteří by se odchodem mohli dostat do finanční nouze.

Exodus lékařů pokračuje: Odbory vyhlásily druhou vlnu a založí konto

K téměř čtyřem tisícům lékařů, kteří hodlají opustit české zdravotnictví, se zřejmě během ledna a února připojí stovky dalších. Druhou vlnu výpovědí v rámci kampaně „Děkujeme odcházíme" ohlásil Lékařský odborový klub, kterému vadí nízké platy lékařů a systém odměn přesčasové práce.

Podle odborů nyní nemocnice vytvářejí na své zaměstnance nátlak, aby se „rebelie" neúčastnili. I tak ale věří, že s k březnové výpovědi připojí stovky dalších doktorů. Kolegům, kteří by se kvůli iniciativě mohli dostat do finanční nouze, chtějí odboráři pomoci sbírkou.

„Počet výpovědí bude stoupat. Nyní jich je 3,800. Do konce ledna by to mohlo být o několik set, možná tisíc více," řekl šéf lékařských odborů Martin Engel na páteční tiskové konferenci.

"Věřím, že se nespokojení lékaři nenechají zastrašit," dodal Engel, podle jehož informací dělají nemocnice všechno možné, aby nespokojené zaměstnance umlčely.

O podobě finanční pomoci lékařům, kteří mohou být kvůli iniciativě k prvnímu březnu bez práce, zatím odbory úplně jasno nemají. Nicméně je prý už nyní jisté, že do plánované "sbírky" budou moci přispět lékaři i sympatizanti.

Odbory: Lékaři své výpovědi nestáhnou a budou chybět

Vedení odborů se v pátek rovněž ostře ohradilo proti argumentům, že by snad nespokojení lékaři své výpovědi nakonec stáhli, anebo, že české zdravotnictví jejich odchod nepocítí.

"Jsou to všechno erudovaní odborníci a když se už odhodlali k takovému kroku, proč by ho měli měnit? Dneska se pracuje úplně jinak než před deseti lety, takže mluvit o tom, že lékařů je nyní více než dříve, je liché," tvrdí Engel. Podle odborů podali výpověď především internisté, chirurgové či gynekologové.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů


Hegerova reforma odborům nestačí

Ministr Heger se v těchto dnech snaží získat podporu pro svůj plán reformy českého zdravotnictví. Ta podle Engela ovšem nic nespasí, přestože s některými jejími body odbory souhlasí.

„Reforma pro naši akci nemůže přinést žádné řešení. Dál se budou v nemocnici krást peníze, dál budou peníze mizet kvůli špatné lékové politice, předraženým nákupům, a podivným a drahým stavebním pracím," řekl Engel.

Odbory si podle své tiskové zprávy nedělají žádné nároky na prostředky z rozpočtu ministerstva zdravotnictví. Chtějí, aby resort našel prostředky, které v systému již jsou. A sice, jak řekl serveru ParlamentníListy.cz prezident České lékařské komory Milan Kubek, především na účtech zdravotních pojišťoven. "Vždyť to jsou pojišťovny a ne banky!" zlobil se Kubek.

Na problém prý už ministr Heger nestačí

Podle odborového klubu už problém přesáhl kompetence ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a více všímat by si ho prý měl předseda vlády Petr Nečas (ODS).

"Chtělo by to zřejmě nějakého mediátora mazi námi a ministerstvem," postěžoval si mluvčí iniciativy Martin Jaroš na váznoucí komunikaci.

Nejbližší příležitost k dialogu s politiky jim zprostředkuje senátor ČSSD Milan Štěch 18. ledna na slyšení horní komory Parlamentu. Tam má přijít i ministr Heger.

K věci:

reklama

autor: Jan Černý, Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…