Bojiště po kauze Drobil: Nečas v blátě, Véčka vítězná

07.01.2011 17:13

Mluvit o Věcech Veřejných jako o straně, kterou čeká podobný osud jako Bursíkovy a Liškovy Zelené, bylo zřejmě poněkud předčasné. Alespoň podle čísel, která vyšla analytikům společnosti SANEP. Politologové se shodují na tom, že zmrtvýchvstání VV pomohla nedávno proběhlá vládní krize, ve které hrál hlavní roli bývalý šéf SFŽP Libor Michálek.

Bojiště po kauze Drobil: Nečas v blátě, Véčka vítězná

Preference VV zdaleka nejsou na úrovni z května 2010, kdy jim téměř 11 procent voličských hlasů pomohlo ke vstupu do sněmovny. S dnešní oblevou však přišel první průzkum volebních preferencí po kauze Drobil a ten konstatuje, že čísla VV opět stoupají.

Výsledky podrobně ZDE

Aktuálně by VV dostaly 7,9 procenta voličských hlasů, což je o osm desetin procentního bodu více než na přelomu listopadu a prosince. Tedy před vypuknutím kauzy Drobil. V ní podle politologů využily VV nahnuté politické situace beze zbytku.

Ukázali voličům, že na koalici jim záleží

„Pro mě to není překvapivé. VV udělaly kolem kauzy Drobil slušný skandál, Radek John se vyhnul smyčce, která se kolem něj stahovala v souvislosti s tím, že o Michálkově podezření prý věděl, a dostal pryč policejního prezidenta. Oni ukázali, že v té koalici mají skutečně sílu, jejich voliči ocenili i fakt, že jim na 118 vládní většině nutné pro reformy opravdu záleží," řekla ParlamentnímListům.cz politoložka Vladimíra Dvořáková z pražské VŠE s tím, že je překvapivé, jak voliči VV přijali utajení hradní dohody K9 s prezidentem Klausem.

SLEDOVALI jsme kauzu Drobil

Nečasova paranoia

Naopak tím, kdo na Drobilově kauze vyloženě tratí, je premiér Petr Nečas. Podle politologa Rudolfa Kučery tím i žene vodu na mlýn VV. „Paranoia Nečase z VV, ABL a Ministerstva vnitra je pro normálního průměrného Čecha, na kterého VV cílí, naprosto nepochopitelná. Tím si premiér strašně škodí. Běžný občan totiž nerozumí tomu, jak by mohla ve fungující demokracii jedna soukromá firma typu ABL ovládat vnitro a policii," soudí Kučera.

Příliš na očích je podle Kučery i angažmá ve věci volby nového policejního prezidenta. „Podle platných zákonů jej ministr vnitra nemůže obejít, i kdyby chtěl. Vyčkávat, sledovat výběr, seznamovat se s kandidáty, a v případě nespokojenosti tomu zamezit, to by byl přístup, který bych volil na jeho místě," radí politolog Nečasovi. Jeho slovům dává za pravdu i postoj některých osobností veřejného života.

Premiérův odpor- znamení kvality?

Například Tomia Okamury, šéfa Asociace cestovních kanceláří známého z pořadu ČT „Den D." Ve svém komentáři, který rozeslal českým redakcím, píše doslova: „Všechno zlé může být k něčemu dobré. Tahanice o policejního prezidenta vynesla na světlo boží "kočkopsa" - komisi s účastí opozice, která by hlavu policie měla vybrat. Tahle myšlenka by zapadnout neměla. Už jen proto, že premiér je proti. To je signál, že jde o krok správným směrem. Šéfy policie nebo nejvyšší státní zástupce by neměl vybírat jeden politik jedné politické strany," pouští se jindy apolitický Okamura do Nečase.

Na preferencích ODS se údajné Nečasovy chyby během kauzy Drobil projevily logicky poklesem preferencí, zda jde ale o pokles trvalý, ukáže teprve budoucnost. Podle politologů bude záležet na způsobu šetření případu.

„Krátkodobě to stranu Petra Nečase poškodit může, osobně si tipnu úbytek asi 2 až 3 procenta. Je to ale jen odhad, podobná věc tu totiž ještě nebyla, není srovnání," řekl ParlamentnímListům.cz Jan Herzmann z agentury Factum Invenio.

Z dlouhodobého hlediska je podle něj důležitá tajná smlouva koaliční K9, za jejíhož garanta se prohlásil prezident Klaus. „Pokud vyjde najevo, že to byla jen technická záležitost, která měla udržet vládu nad vodou, můžeme očekávat dlouhodobý pokles voličské přízně. Voliči ODS chtějí vidět, jak se strana mění k lepšímu, toto by pro mnohé z nich znamenalo ztrátu všech nadějí," uvedl Herzmann pro Parlamentní Listy.cz ještě před svátky, kdy nebyla k dispozici konkrétní čísla.

Mosteckým uhlím ČSSD pod kotlem nikdo nezatopí

Socialisté proti tomu spolu s VV zaznamenali nárůst preferencí z 32,9 procent na přelomu listopadu a prosince na současnou přesnou třetinu, tedy 33,3 procent. Nárůst, který by nyní levici ve sněmovně zajistil těsnou 102kovou většinu, ale zjevně těží ze současných vládních tahanic a připravovaných reforem Nečasovy vlády. K ČSSD se sice blíží mrak důlního prachu v podobě právě propuknuvší kauzy Mostecké uhelné, ale podle politologa Kučery nebude mít na stoupající oblibu socialistů vliv. „To je moc stará kauza na to, aby si ji někdo spojoval se současným vedením ČSSD," míní Kučera.

K věci:
Otřes v ČSSD: Gross odchází, Zemanův tým mlží, Hašek alarmuje
SLEDUJEME kauzu Gross

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…