Nečas kličkoval a uhýbal. Johnovi s Bártou to ale nedaroval

09.01.2011 12:15

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Premiér a předseda ODS Petr Nečas byl hostem nedělní Partie televize Prima. Podle analytika Břetislava Polácha byla jeho účast výjimečná. A to především svou otevřeností, rázným přístupem a konkrétními slovy, které mířily hlavně proti zástupcům Věcí veřejných.

Nečas kličkoval a uhýbal. Johnovi s Bártou to ale nedaroval

"V tomto ohledu bych všem čtenářům rád připomenul několik zásadních duelů, které Petr Nečas podstoupil těsně před volbami do Poslanecké sněmovny s Jiřím Paroubkem. Oba tehdejší předsedové byli ostří, ale v podstatě nic neřekli. Šlo o obecná tvrzení, kdy jeden levicový názor vyvracel ten pravicový a opačně," říká v úvodu svého hodnocení analytik Břetislav Polách.

"Tentokrát, když právě s těmi duely srovnáme Nečasův přístup dnes, musím říct, že Věci veřejné ho asi hodně štvou. V minulosti jako ministr, ale ani jako předseda ODS a premiér nepoužil tak tvrdá, ironická a sarkastická slova proti komukoli z koalice. Alespoň si to nevybavuji," dodává Polách.

Celá první polovina nedělního pořadu se skutečně nesla na vlnách Věcí veřejných. Petr Nečas zpochybňoval, ale zároveň podporoval. "Hlavně to zpochybňování a premiérům ironický úsměv, to bylo něco. On třeba hovoří o tom, že Vít Bárta nemá žádný faktický vliv na ministerstvu vnitra, pak se usměje a dodá, že některé jeho kroky, některá jednání, jichž se společně účastnili, svědčí o opaku. Na adresu Radka Johna pak zopakuje tvrdé hodnocení jeho komise pro výběr policejního prezidenta."

Sledovali jsme Partii: Nečas u Punčocháře lehce "porýpával" do véček


Související:


S Johnem si o tom ještě promluvím...


Nečas ve studiu televize Prima otevřeně přiznal, že komisi považuje za zbytečnou, jelikož to celé působí coby dávno připravený scénář. "Já zde nyní zacituji bývalého ministra Martina Pecinu, který  říká, že takto rychle to jde stihnout jen tehdy, když už je dopředu rozhodnuto," uvedl Nečas v souvislosti s třídenním intervalem určeným pro zájemce o post hlavy české policie.

"Nedal se zahanbit ani moderátor Punčochář, jindy bázlivý a nudný. Měl několik vtipných narážek. Nejvíc se mi líbila ta, když chtěl premiéra označit reklamní znělkou, protože to, co řekl, bylo podle Punčocháře hrozně pozitivní. I Nečas se zasmál a trochu uvolnil docela dusnou atmosféru."

Druhá část pořadu se pak zabývala výhradně obecnějšími problémy. Nečas zmínil nutnost důchodových reforem, okrajově se přiblížil také ke kauze Drobil a k budoucnosti koalice.

"Premiér ukázal, že je silný, ale zároveň to, že nemá moc možností, jak se bránit," říká závěrem Polách. "Kdyby byl na jeho místě Topolánek nebo Paroubek, troufnu si odhadnout, že by proti Bártovi a Johnovi postupoval ještě drsněji a míň ohleduplně. Nečas je v tomto porovnání velký taktik."

O tom svědčila i další slova premiéra, který v pořadu nechtěl přijít z žádným zásadním prohlášením či exkluzivitou. Ta mohla přijít například v podobě oznámení jména nového ministra životního prostředí, kterým by měl být podle zjištění serveru ParlamentníListy.cz Tomáš Chalupa z ODS. Ten bude oznámen v pondělí, jak potvrdil Nečas, v úterý by pak mohl být oficálně jmenován prezidentem Václavem Klausem. Ministerská židle při středečním jednání vlády by tak už mohla být obsazena oficiálním šéfem resortu.


Další analýzy mediálního vystupování:


Foto: Repro TV Prima

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…