Tiskový hold Jiřímu Dienstbierovi: 14 pondělních stran

10.01.2011 9:32

Pro všechny hlavní české deníky je skon bývalého ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera nejdůležitější událostí víkendu a zprávou pro titulní strany. V nekrolozích připomínají senátora jako statečného člověka, kolega a přítel ve svém blogu jako výborného společníka.

Tiskový hold Jiřímu Dienstbierovi: 14 pondělních stran

Více než 21 let stará fotografie připomínající stříhání ostnatých drátů na hranicích s Rakouskem provází ve všech hlavních denících vzpomínky na Jiřího Dienstbiera, který zemřel v sobotu ve věku 73 let. V prosinci 1989 se tehdy čerstvý ministr zahraničí nesmazatelně zapsal do historie jako symbol konce železné opony.

Nejčtenější seriózní deník MF Dnes tuto skutečnost také zdůraznil, když titulní stranu a článek o zesnulém senátorovi uvedl slovy „Zemřel muž, který Čechy zbavil železné opony". Vzpomínkám na pestrý život novináře, disidenta, tři roky politického vězně a posledních více než dvacet let uznávaného politika věnuje deník ještě další celou vnitřní stranu vydání.

SLEDUJEME téma Odchod Jiřího Dienstbiera

Byl grandem české politiky

Lidové noviny uvádějí vzpomínku na Jiřího Dienstbiera titulkem „Grand české politiky" a věnují mu ještě celou první dvoustranu. Právo se omezilo na titulní straně na lakonické konstatování „Zemřel Jiří Dienstbier" a uvnitř jeho památce vyčlenilo jednu stranu. Velký prostor věnovaly úmrtí senátora také Hospodářské noviny i bulvární Blesk a Aha, výjimkou byly jen Haló noviny, které se spokojily se dvěma malými rámečky na titulní a druhé straně.

Lidové noviny i nejčtenější deník Blesk připomínají Jiřího Dienstbiera svorně na třech stranách svých pondělních vydání, ale nezaostávají ani další deníky. MF Dnes, Právo, Hospodářské noviny i bulvární Aha mapují život politika na dvou stranách, což dává v souhrnu čtrnáct stran v šesti nejčtenějších českých denících.  

Schwarzenberga zpovídal pro ilegální Lidové noviny

Zatímco téměř všechna média připomínají zesnulého politika především jako statečného muže a velkého diplomata, jeho dlouholetý přítel a novinář Karel Hvížďala ve svém blogu doplňuje to, co mu v nekrolozích chybí. „Jiří Dienstbier byl výborný společník, milovník žen, dobrého jídla a pití. Velmi rád cestoval a všude se pohyboval jako doma. Nikdy nezkazil žádnou legraci, měl vždy kolem sebe spousty přátel a uměl se krásně smát," vzpomíná Hvížďala.

Nynější ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg poznal Dienstbiera jako novináře, když s ním dělal rozhovor pro tehdy ještě ilegální Lidové noviny. „Velice jsem si ho vážil, i když jsme občas měli odlišné názory. Mám na něho velice pěkné vzpomínky," uvedl Schwarzenberg pro ParlamentníListy.cz.

Ještě nedávno letěl podpořit vojáky do Afghánistánu

„Odešel člověk s velkou politickou moudrostí, bude nám chybět. Moje vzpomínky se více váží na období Charty 77. Obdivoval jsem jeho politický přehled a lidskou statečnost," řekl ParlamentnímListům.cz bývalý chartista, poslanec ČSSD František Bublan.

A další kolega z disentu, ministr obrany Alexandr Vondra, přidal jen pár měsíců starou vzpomínku, kdy s ním Dienstbier odletěl podpořit vojáky do Afghánistánu. „Po afghánských horách sice neběhal jako kamzík, ale jeho přítomnost jako prvního porevolučního šéfa diplomacie byla velmi důležitá," zavzpomínal Vondra.

K věci:

Zemřel senátor Jiří Dienstbier. Politici vzpomínají 

Prezident Klaus: Jiří Dienstbier si naši úctu zaslouží 

Hvížďala: Jiří Dienstbier - taky bonviván a světoobčan  

Foto: Dienstbier.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…