Vodrážka: Zase jsem za blba. Proč bych měl rozhazovat za cesty?

10.01.2011 14:08

Místopředsedkyně zahraničního výboru sněmovny Lenka Andrýsová z Věcí veřejných se tvrdě obula do svého šéfa, předsedy výboru Davida Vodrážky z ODS. Vyčítala mu údajnou nečinnost a neúčast na zahraničních cestách výboru. Vodrážka však kritiku odmítá a vysvětluje, že zahraniční výbor sněmovny rozhodně není instituce, která by měla suplovat ministerstvo zahraničních věcí.

Vodrážka: Zase jsem za blba. Proč bych měl rozhazovat za cesty?

„Kvůli nepřítomnosti pana předsedy na zahraniční cestě na Slovensko jsme se nemohli setkat s nejvyššími představiteli této země," podotkla místopředsedkyně zahraničního výboru Andrýsová pro Aktuálně.cz.

„Pravda je, že na Slovensko jsem nejel, protože jsem měl jako starosta Prahy 13 jiné povinnosti. Rozhodně nešlo o nějakou státotvornou cestu a moje neúčast podle všeho naše vztahy se Slovenskem nijak nepoškodila. Nicméně jsem si opět zřejmě vysloužil pověst blba," směje se Vodrážka.

Oběd v Bruselu je k ničemu

Předseda zahraničního výboru má o fungování této instituce celkem jasné představy.
„Možná si někdo z kolegů myslí, že výbor by měl suplovat ministerstvo zahraničí, ale to je blbost. Nevidím důvod, abych já, nebo kdokoliv jiný z výboru utrácel peníze daňových poplatníků za drahé cesty bez efektu. Proto jsem odmítl letět do Bruselu. Poletím první třídou, dám si tam oběd a poletím zpátky. Efekt pro Českou republiku je nula. Snad by někdo ocenil, že jsem aktivní. Cesty, které hodlám absolvovat, musí mít přínos. Rád bych, pokud to bude schváleno, jel do Iráku a Chorvatska. Kurdistán je velice zajímavý pro podnikatele a stejně tak Chorvatsko z hlediska pozemků a nemovitostí," řekl ParlamentnímListům.cz Vodrážka.

Chce otevírat dveře podnikatelům

O úloze výboru má Vodrážka jasno.
„Výbor by měl neformální cestou otevírat dveře českým podnikatelům do zahraničí. Rozhodně nejde o nějakou oficiální zahraniční politiku. Nechci být ošklivý, ale podívejte se do minulosti a zkuste mi říct, na jakou převratnou věc, kterou podnikl zahraniční výbor sněmovny, si vzpomenete. Myslím, že když se nám podaří vytvořit podmínky k tomu, abychom mohli v nějaké zemi postavit cukrovar, je to daleko větší úspěch než se nechat fotit při návštěvě Bruselu. Véčkaři mají na věc zřejmě odlišný pohled. V době, kdy stát šetří každou korunu, nevidím důvod jezdit do Peru, abych vykazoval činnost," míní Vodrážka.

Místopředseda zahraničního výboru za ČSSD Jan Hamáček má na Vodrážkovu práci jiný názor. „Fungování výboru vždy záleží na aktivitě předsedy a jeho zájmu o danou problematiku. Vodrážka se dosud spíše věnoval komunální politice a výkonu funkce starosty Prahy 13," sdělil ParlamentnímListům.cz Hamáček.

Další z členů výboru Petr Gandalovič (ODS) se Vodrážky zastává.

„Za prvé si myslím, že je příliš brzo něco hodnotit, uběhla krátká doba. Navíc je potřeba si uvědomit, že úsporná opatření se zahraničního výboru dotkla podstatně více, než jiných výborů," vyjádřil se Gandalovič.

Čtěte také:

Říkali mu Blb z Horní Dolní. Dostal funkci a prý nic nedělá
Vánoce u Vodrážků: Zlaté prase jsem nikdy neviděl, smutní poslanec

Milouš Jakeš, smáli se delegáti Vodrážkovi

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …