Polemika s Kalouskem: O žalobě na Zemanovu vládu

11.01.2011 6:54

Argumentačně dobře vyzbrojen je v kauze zkrachovalé IPB Jan Macháček, který v HN kritizoval úmysl ministra Kalouska podat v této záležitosti žalobu na Zemanovu vládu. Potvrdil to i tím, jak zareagoval pro Respekt.cz na odpověď šéfa resortu financí.

Polemika s Kalouskem: O žalobě na Zemanovu vládu

V převzetí zkrachovalé IPB bankou ČSOB nešlo jen o peníze, ale o systémové riziko, které hrozilo destabilizovat celou českou ekonomiku, jež se tehdy nenacházela v příliš utěšeném stavu. „V rámci pokusu o neutralizaci tohoto systémového rizika se jak tehdejší vláda, tak centrální banka zachovaly profesionálně a docela statečně," odmítá Jan Macháček tvrzení ministra financí Miroslava Kalouska, že v celé finanční transakci šlo jen o peníze.

Nesouhlasí rovněž s Kalouskovým názorem, že nucená správa a následný prodej spolu nesouvisely. „Kdyby nebylo jasné, že banka půjde prodat obratem, tak by nucená správa nebyla zavedena. Byla by odejmuta bankovní licence a následovala by likvidace. Aby bylo možné banku prodat, chtěl kupec vládní záruky. Proto vláda rozhodovala o zárukách a porovnávala je s dopady likvidace IPB na národní hospodářství," připomíná Macháček.

Žaluje hasiče, ale ne ty, co požár založili

Pozastavuje se i nad tím, když ministr tvrdí, že když hasiči správně hasili požár, nemuseli přitom rabovat. „Pokud v bance hořelo, je třeba se ptát, proč ministr nevymáhá prostředky po těch, kteří požár založili a jsou za jeho vznik zodpovědní. To jsou vlastníci banky (Nomura-Saluka) a manažeři IPB," odkazuje komentátor na ty, s nimiž se první Topolánkova vláda dohodla, slíbila jim beztrestnost a udělila jim nadstandardní (a zjevně nezákonné) finanční záruky.

Kalousek operuje s údajem, že IPB měla před prodejem hodnotu 34 miliard korun. To však není výsledkem žádného arbitrážního nálezu, ale jde o formální završení dohody Topolánkovy vlády o vyrovnání s Nomurou (vládu k tomuto vyrovnání nikdo nenutil). Výrok je vydán dvěma členy bývalého rozhodčího senátu.

Mnohé výroky hodnotily IPB výrazně záporně

Naopak celá řada výroků - auditora IPB, zprávy z dohlídky ČNB, Ernst & Young i J. P. Morgan - stanovila hodnotu IPB v okamžiku převzetí jako výrazně zápornou. „Je skoro nedůstojné ministra prezentovat částku 34 miliard korun jako arbitrážní výrok nebo fakt, který zakládá něčí obvinění," podotýká Macháček.

Dohodu státu s Nomurou připravili na podzim 2006 bývalý kamarád Nomury z Prazdroje Vlastimil Tlustý, který si pak postavil na Šumavě hotel, a soudem odsouzený Radek Šnábl, majitel hřebčínů, který si žije na vysoké noze. „Ať si každý přebere, jestli věří těmto dvěma, nebo vedení ČNB z roku 2000," uzavírá Macháček svoji reakci na tvrzení ministra financí Kalouska.

K věci:

Janota k IPB: Ještě že mě Tlustý vyhodil 

Kalousek k IPB: Barák hořel, hasiči oheň uhasili. A drancovali 

První Topolánkova vláda prodala právní stát Nomuře 

Foto - koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…