Nepoctivé benzínky: Jandák raději ujíždí do Rakouska

13.01.2011 19:32

Seznam nepoctivých čerpacích stanic, který se zavázala zveřejňovat Česká obchodní inspekce, čeští politici příliš nevyužijí. Jejich "tankovací" návyky jim velí používat prověřené značky či dokonce svou oblíbenou benzínku. Kontrola prodávaného paliva je podle nich přesto v ČR nutná.

Nepoctivé benzínky: Jandák raději ujíždí do Rakouska

Majitelé čerpacích stanic, kteří prodávají cosi, co vzdáleně připomíná německý válečný benzín, mají nad svou hlavou pomyslný Damoklův meč. Podle nového seznamu ČOI se mohou řidiči orientovat, kde v žádném případě nedoplňovat pohonné hmoty. Zveřejňování, od října minulého roku neoficiální, nyní může díky prosincové novele zákona provádět na svých stránkách sama inspekce. A co více, mezi podrobnými údaji se dá najít i seznam dodavatelů, kteří nekvalitní palivo benzínkám prodávají. "Nová pravidla ochrání spotřebitele a poctivé obchodníky. Spotřebitelé mají právo na ochranu tam, kde se nemohou bránit sami," chválí nová pravidla ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Čeští politici si s kvalitou paliva, které tankují do svých vozidel, příliš hlavu nelámou. Vesměs doporučují stejný recept: oblíbenou benzínku, popřípadě značku, u menších stanic raději nebrat. Ale najdou se i výjimky. ParlamentníListy.cz oslovily několik zástupců každé ze sněmovních stran aby zjistily jejich tankovací návyky.

Naftu raději "za kopečky"

Asi nejskeptičtějším zákazníkem benzínek je mezi nimi jihočeský poslanec sociálních demokratů, bývalý herec Vítězslav Jandák. Pokud může, v ČR netankuje. "Jezdím do Litschau v Rakousku, od své chalupy to mám asi jedenáct kilometrů, je to nejbližší čerpací stanice co mám k dispozici. Navíc jejich nafta je levnější a kvalitnější. S malými "noname" benzínkami mám zkušenosti, asi před měsícem jsem potřeboval nutně dotankovat a vůz mi na té naftě zamrzl, byla tam asi voda. Takže od té doby už jen u velkých stanic, tam snad seznam ČOIky potřebovat nebudu," řekl ParlamentnímListům.cz Jandák.

Na nesrovnatelnou kvalitu českého a zahraničního paliva upozorňuje i konzervativní senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS). "Mám svou konkrétní značku, dostávám tam body a mám za ně i cigarety," pochvaluje si senátor. Bohužel prý má zkušenost, že kvalitnější palivo lze koupit nejen v Německu, ale i na východ od našich hranic. Co by prý rozhodně neriskoval, jsou malé čerpací stanice.

"Těm nevěřím, u velkých značek jsem se naopak nikdy nespálil. Přesto si myslím, že i tam je kontrola kvality nutná, aktivitu ČOI v oblasti zpřísnění kontrol proto vítám," dodal Kubera.

Nákupní centra ano i ne

Tím, kdo u paliva zohledňuje především cenu, je poslanec a dopravní expert za stranu Věci Veřejné Stanislav Huml. "Ano, u nákupních center tankuji často, cena je pro mě důležitá. Všeobecně tankuji nerad, takže dojíždím až na dno nádrže a naberu tam, kde to vyjde," nastiňuje svůj recept, před kterým ostatní odborníci zvlášť v zimě varují, poslanec VV. Se špatným palivem nikdy problém neměl. Ale seznam nepoctivých benzínek na internetu vítá a bude se prý podle něj orientovat.

U nákupního centra by naopak už nikdy nenatankoval komunistický předseda Vojtěch Filip. "Moje dcera nedávno natankovala na takové benzínce, a málem si zničila svůj nový peugeot. Museli jsme nechat kompletně vyčistit palivový systém a motor to málem neustál. Jemu samému prý takové spálení se nehrozí. Co se týče řidičskkých návyků, označuje sám sebe za velmi konzervativního člověka s oblíbenou benzínkou.

"Při delších cestách pak pouze ověřenou značku, nebudu ji jmenovat," uvedl Filip. Sám prý stránky ČOI sledovat nehodlá, radu prý poskytne syn. "On jezdí offroad, takže to velice nadšeně uvítal. Pro jejich vozy v terénu je špičkový výkon motoru nesmírně důležitý, takže věřím, že nepoctivce bude na webu ČOI pečlivě sleddovat," doufá v synovu ostražitost předseda komunistů.

Štětina varuje před Rusy

Poměrně ležérní přístup má při tankování svého naftového oře senátor za TOP 09 Jaromír Štětina. "Nikdy nevybírám, tankuji skoro všude, dávám si ale pozor na vyloženě podezřelé stanice, jejichž logo vidím poprvé," dodává s tím, že jako dlouholetý řidič s kontem 2,5 milionu ujetých kilometrů nezaznamenal poruchu díky nekvalitnímu palivu.

Nezapře ale pověst zarputilého bojovníka proti komunismu, kterému příliš nevoní ani současné Putinovo Rusko. Jako příklad nebezpečné čerpací stanice, kde by opravdu nikdy nenatankoval, uvedl síť známé ruské naftařské společnosti, jejiíž jméno z pochopitelných důvodů i v senátorově zájmu nezveřejňujeme.

ČOI chce letos zvýšit počet kontrol čerpacích stanic o přibližně dvacet procent a prověřit okolo 2200 vzorků PHM. Při loňském odběru zjistila nekvalitní palivo ve dvou procentech případů. Celková výše pokut loni přesáhla 8 milionů korun, z nichž více než polovinu zaplatila jediná společnost, Falko II Czech.

Čtěte také:

Kocourek: Nemůže-li se spotřebitel bránit sám, má právo na ochranu

Nepoctivé benzinky půjdou na seznam

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…