Výběr nástupce Martinů: Kdo nebyl přizván a kde je problém

14.01.2011 7:23

Nikdy v minulosti média nevěnovala jmenování policejního prezidenta takovou pozornost jako nyní. Vítěz nejpravděpodobněji vzejde z dvojice dvou náměstků bývalého policejního prezidenta Viktora Čecha a Ivana Bílka.

Výběr nástupce Martinů: Kdo nebyl přizván a kde je problém

Jeden považován za oblíbence Radka Johna, druhý za favorita Ivana Langera respektive Petra Nečase. A souboj začíná trochu připomínat rychlé Šípy. Losnu nebo Mažňáka? Kdo bude novým policejním prezidentem a jaké jsou vlastně jeho pravomoci? Je komise vůbec legitimní?

Kontraproduktivní transparentnost - politická apolitičnost

Kdyby se ministr vnitra Radek John držel předchozích zvyklostí a jmenoval policejního prezidenta přímo (byť s kontrasignací premiéra), ušetřilo by se mnoho vrásek v koalici i v opozici a koneckonců i v samotné výběrové komisi, kterou ustavil ministr vnitra Radek John.

,,Jsem přesvědčen, že otázka výběrového řízení nepatří na jiná fóra než na fórum vládní. Chci tento výběr udržet na odborné bázi, nechci ho politizovat. Na politickou půdu, tedy do Poslanecké sněmovny, plánuji až představení nového policejního prezidenta," uvedl ve svém prohlášení John.

Komisi nakonec doplní i poslanci František Bublan a Martin Pecina, kterým se dostalo ujištění Radka Johna, že bude plně respektovat rozhodnutí komise a že celá procedura bude probíhat v souladu se zákonem.

Komunisté se zlobí na Johna. Proč nebudeme u výběru šéfa policie?

Nezákonnost komise ?

,,Nejprve se musí vybírat z dvou uchazečů v 11. třídě, to je legitimní postup, až pak v případě nedoporučení ani Čecha, ani Bílka může přijít řada na ostatní uchazeče v 10. třídě," vysvětlil ParlamentnímListům.cz předseda policejních odborů Milan Štěpánek.

John je o legitimnosti procesu přesvědčen.
,,Projednali jsme s legislativci výběrové řízení na policejního prezidenta. Toto jednání mě utvrdilo, že výběrové řízení je legální a plně v souladu se Zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Nadále pokračuji ve výběrovém řízení," argumentuje John. Dalšími potenciálními kandidáty splňující kritéria tak jsou pražský ředitel Martin Červíček, ústecký Jiří Vorálek a náměstek šéfa jihomoravské policie Petr Lessy.

Johnův způsob volby policejního prezidenta balancuje na hraně zákona 

Sudá nebo lichá

Komise je desetičlenná a podle informací ParlamentníchListů.cz dosud není stanoven jednací řád, vše se má dohadovat až v pondělí, kdy komise poprvé usedne. Měla by se zde eliminovat i možná nevýhoda sudého počet komisařů.

Tomu se mohlo zabránit jmenováním jedenáctého kandidáta, nicméně pozvání se nakonec nedostalo zástupcům odborové organizace Unie bezpečnostních složek.

,,Očekávali jsme, že nás ministr John osloví ve věci výběrového řízení na post policejního prezidenta policie České republiky. Věřili jsme jeho slovům o „delangerizaci" bezpečnostních složek, ale musíme bohužel konstatovat, ......že stejně jako bývalý ministr vnitra Ivan Langer postupoval vůči svým kritikům, tak stejně Radek John pokračujete v jeho šlépějích," sdělil redakci předseda UBS Miloš Plechatý.

Vznikla virtuální policejní strana. Politolog oněměl 

Mocný pán

Policejní prezident disponuje širokými pravomocemi od personálních a finančních až po manažerské. Řídí korpus o více než 40 tisících příslušníků. Jmenuje kupříkladu krajské policejní ředitele a ředitele útvarů s celostátní působností s výjimkou útvaru na ochranu prezidenta republiky, k tomu potřebuje jeho souhlas.

Někde se však jeho pravomoc musí sklonit před ministerskou. ,,Policejní prezident je nadřízený všem policistům, s výjimkou odvelených k plnění úkolů ministerstva vnitra či jiných subjektů," vysvětluje redakci tiskový mluvčí policejního prezidia Jan Melša.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …