K exodu připraveni, hlásí pražští medici. Diplom a sbohem

15.01.2011 9:24

Organizátoři akce Děkujeme, odcházíme slibují odchod zhruba třetiny českých nemocničních lékařů. ParlamentníListy.cz se zajímaly, zda jejich nástupci, tedy studenti medicíny, mají zájem po ukončení studia nastoupit do českých nemocnic, nebo se raději poohlížejí po práci v zahraničí.

K exodu připraveni, hlásí pražští medici. Diplom a sbohem

Za jednu ze špiček českého vysokého školství je považovaná pražská 1. lékařská fakulta UK. Plody práce jejích pedagogů, tedy špičkově připravené absolventy, by ale ČR sklízet nemusela. Zatímco mladší ročníky stále váhají s kariérou v zahraničí, studenti těsně před závěrečnými zkouškami ji berou jako reálnou možnost. Aktivně navštěvují veletrhy práce, hemžící se zahraničními nabídkami, a výměnné studijní pobyty v rámci programu „Erasmus" berou jako start své kariéry v zahraničí. Mezinárodní povaha fakulty se tu projevuje vcelku silně.

Studenti medicíny podporují lékaře. A učí se jazyky

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

ParlamentníListy.cz ale navštívily nejenom pražské mediky. V regionech je situace naštěstí trochu jiná. V Brně a Plzni mezi oslovenými panuje spíše skepse ze zahraniční kariéry. V Olomouci pak medici o svých schopnostech nepochybují, ale možnost pracovat v zahraničí většinou využít nechtějí. Zatím.

Brno: Mírná skepse

V případě brněnského studenta Michala je práce v EU nepříliš reálná nejen u něj, ale i „hotových" kolegů, kteří podali výpovědi. "Měl jsem kamaráda, který už léčí děti v Řecku, ovšem to byl mimořádně nadaný člověk a i přípravu pro studium lékařství v České republice bral mimořádně zodpovědně. U něj si celkem dokážu představit, že by z České republiky odešel po škole i do zcela jiné země, než je jeho vlast. Ovšem já sám bych si na to vůbec netroufnul," řekl Parlamentním listům student pátého ročníku Michal. 

Podle něj je i tvrzení o bezproblémovém uplatnění lékařů s praxí, kteří vyhrožují výpověďmi, v mnoha případech především taktizováním. Stejného názoru je i jeho kolegyně Petra.

„Záleží hodně na tom, co by takového absolventa v zahraničí čekalo za práci. Dostatečně drzý a nadaný jedinec by mohl někde v zahraničním zákrytu získat potřebné zkušenosti, osvojit si důkladně terminologii a sžít se s prostředím," říká studentka.

Svaz pacientů je na straně lékařů. Sestry jsou přepracované a agresivní

Jakl: Lékařské odbory ohrožují budoucnost samotných lékařů

Plzeň: Pozor na lékaře z Asie

Nejvíce skeptičtí jsou studenti v Plzni, přičemž vzorek samozřejmě vzhledem k počtu studujících nelze brát jako reprezentativní. Možnost odejít po studiu do zahraničí nepřipustil nikdo z oslovených. "Rozhodně bych si netroufl na to, jít okamžitě bez jakékoliv praxe hned po škole pracovat jako lékař do zahraničí. Nedokázal bych rozhodně úplně dobře používat v cizím jazyce odborné výrazy. A nejsem si jistý, zda by mi někdo toleroval učit se tyto věci za pochodu," uvedl student Jan H. z plzeňské medicíny.

Jeho kolega Tomáš pak poukazuje na zahraniční konkurenci. "Rozhodně by se mi nechtělo odjet na praxi například do Velké Británie nebo do Irska, nemyslím si, že by tam byla úroveň v lékařských oborech tak úžasná. Z čeho bych měl v zahraničí strach, je konkurence mladých lékařů z Asie, kteří jsou prý hodně schopní, nesmírně pracovití a téměř neúnavní," uvedl.

Olomouc: Máme na to, zatím čekáme

Sebevědomí rozhodně nechybí studujícím v hanácké metropoli. Ačkoli o odchodu do zahraničí přímo uvažuje jen jedna ze studentek, shodnou se všichni na tom, že jejich fakulta je na práci v zahraničí připraví dokonale. "Jsem přesvědčena, že jak po stránce jazyka, tak i po stránce odbornosti," říká studentka Ivana. "Medicína, to není jen šest let školy. To je celoživotní studium a vzdělávání. Ale pokud jde o samotnou školu, jsem přesvědčena, že po absolvování olomoucké lékařské fakulty budu dostatečně připravena, abych mohla kvalifikovaně vykonávat práci lékařky tady i v zahraničí," dodává její kolegyně Zuzana.

Nečas a Kubek v poklidu: Co se ušetří, půjde lékařům

Praha: Erasmus, diplom a pak nashledanou

Ve vyšších ročnících pražské 1. lékařské fakulty UK je podle všeho nejskloňovanějším slovem název mezinárodního výměnného studijního programu, Erasmus. Jeden z čerstvých absolventů fakulty už půl roku v Německu absolvoval, a získané zkušenosti hodlá patřičně zúročit. "Praxe v ČR? To ne, mám možnost vrátit se do Německa a tu využiji, do žádné české nemocnice jsem ani neposílal životopis," říká spokojeně. Stejně prý uvažuje velká část jeho ročníku, která má navíc k dispozici postřehy bývalých kolegů. Skutečný hon na české mediky prý probíhá na veletrzích práce, které finišující medici hojně navštěvují.

"Vzhledem k situaci v ČR se taková nabídka odmítá jen velmi těžko, nabízí i jazykové kurzy," říká student. Velkou roli samozřejmě hraje i vynikající pověst 1.LF UK v zahraničí.

Studenti nižších ročníků s exodem za lepšími pracovními i platovými podmínkami zatím váhají. "Přesto má situace v českém zdravotnictví na naše chování vliv. Mnoho z nás navštěvuje jazykové kurzy i přesto, že ve studijním plánu na ně moc času nezbývá. Fakulta sama požaduje studium jazyků jen v prvních dvou letech studia, tak se dovzděláváme sami," říká studentka druhého ročníku. Možnost odchodu do cizí země si prý nechává otevřenou. "Mám před sebou ještě čtyři roky, uvidím, jaká bude situace, až budu končit. Snad se to zlepší a budu moci zůstat tady v ČR," dodává studentka. Z jejího výrazu ale lze vyčíst, že jde spíše o zbožné přání, než realitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…