S Dienstbierem se rozloučili politici. Nechyběl Havel, ani Klaus

14.01.2011 12:22

AKTUALIZACE: V Senátu právě skončilo poslední rozloučení s Jiřím Dienstbierem, osobností sametové revoluce. Disident, novinář, senátor a první polistopadový ministr zahraničí zemřel v sobotu ve věku 73 let. Pietního shromáždění se zúčastnili spolu s jeho rodinou a přáteli také nejvyšší představitelé českého státu a zástupci sousedních zemí.

S Dienstbierem se rozloučili politici. Nechyběl Havel, ani Klaus

Dopoledne se Dienstbierově památce přišli poklonit občané do Valdštejnského paláce, kde je vystavena rakev s jeho ostatky.

Pietní akt v Senátu v poledne zahájila státní hymna, po níž postupně vystupují současní i bývalí kolegové Dienstbiera a jeho přátelé. Mezi řečníky byl již předseda Senátu Milan Štěch, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, či Petr Pithart.

Smuteční řeč si pro Dienstbiera připravil i šéf německé diplomacie Hans-Dietrich Genscher nebo šéfredaktor polského deníku Gazeta Wyborcza a přítel Dienstbiera z dob disentu Adam Michnik.

Pohřbu se účastní i prezident Václav Klaus, jeho předchůdce Václav Havel, předseda vlády Petr Nečas a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Přítomen je i apoštolský nuncius Diego Causero, doyen diplomatického sboru. Z dalších zahraničních hostů byl přítomen například slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda

Vždy jsi se vracel tam, kde bylo riziko

Šéf Senátu Milan Štěch a současný šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg ocenili Dienstbierovy politické i osobní postoje. „Kdyby nás tu viděl, jistě by se usmál nad tím, jak tu sedíme s vážnými obličeji, a našel by na to žert," řekl například Schwarzenberg.

Petr Pithart na politika také zavzpomínal v osobní rovině. Pitharta s Dienstbierem spojovala nejen politická kariéra po roce 1989, ale především dlouhá léta v disentu. "Vždy jsi se vracel tam, kde na tebe čekalo riziko," řekl dřívější předseda vlády. Podle něj byl Dienstbier "uvědomělý Evropan zakořeněný doma".

„Musím Ti teď Jiří říci sbohem. Ale při tvé toleranci bys asi řekl: A kdo ví, možná na shledanou," řekl nakonec Pithart.

Na konci také do sálu zazněl zvukový záznam rozhovoru Jiřího Dienstbiera s Václavem Moravcem z loňského listopadu. Přítomní poté projevili úctu minutou ticha, kterou zakončily čestné salvy.

Prosadil se v mezinárodní politice

Dienstbier - jeden z prvních signatářů Charty 77 byl jako člen Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných vězněn komunistickým režimem za "podvracení republiky". Předtím byl v roce 1968 jako politicky nespolehlivý vyhozen ze zaměstnání i z KSČ.

Jako jeden z mála Čechů se prosadil v mezinárodní politice, tři roky působil jako zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii. Ostře se stavěl například proti bombardování Jugoslávie letectvem NATO. V roce 2008 byl zvolen senátorem za ČSSD.

Domácí scénu uvolňoval jiným

Na Dienstbiera v ranním vysílání ČT24 dnes zavzpomínal i jeho někdejší vládní kolega Valtr Komárek. "Stříhání drátů na hranicích byl symbolický obraz, který symbolizoval naši politickou koncepci. Cesta na Západ byla Dienstbierova deviza a v tom sehrál významnou roli," řekl například Komárek.

„On byl velice zaměstnán v resortu zahraničí. Pořád byl na cestách a jednáních a tak se tomu věnoval, že tu domácí scénu uvolňoval jiným," vysvětlil Komárek, proč se Dienstbier nestal vrcholným domácím politikem.

Foto: Zbyněk Pecák

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…