Posudek na Bártu: Má snahu a vůli. Také kauzu ABL a svůj hlas

16.01.2011 18:16

POLITOLOGOVÉ Vít Bárta, ministr dopravy a prakticky nejvlivnější postava Věcí veřejných. Populární díky snahám šetřit ve svém resortu, uznávaný za razantní postup proti jemu podřízeným a případně i kmotrovsky zaháčkovaným "bafuňářům" z Ředitelství silnic a dálnic či ČD Cargo. Zpochybňovaný díky vazbám na bezpečnostní agenturu ABL, kterou vybudoval a předal bratrovi.

Posudek na Bártu: Má snahu a vůli. Také kauzu ABL a svůj hlas

Ptali jsme se politologů, zda se Vít Bárta může stát dlouhodobě oblíbeným a populárním politikem, který vystoupí ze stínu hvězdy své strany Radka Johna a zaujme místo po boku již několikrát zvolených "trvalek" české politiky. Co ho pro to předurčuje a co mu v tom může zabránit? 

Má vyděláno


"Myslím si, že už se pan Bárta hlavím tahounem VV stává, zatímco hvězda nepřesvědčivého Radka Johna vyhasíná. Bárta si získává aureolu muže, který si nepotřebuje na politice vydělat, a tak se nemusí bát jít tvrdě proti kmotrům velkých stran", vysvětlil redakci politolog Miroslav Mareš z MU Brno.

Podle Mareše by mu mohly zkomplikovat cestu hlavně případné skandály ve vlastní straně. "Kauzy ABL z doby před několika lety už tu sílu nemají," argumentuje Mareš


Malichernost


"Samozřejmě ano, může se stát oblíbeným politikem. V ČR stačí k oblibě dost málo. Ale on málo nedělá ani pro sebe, ani pro VV. Navíc má vůli k moci, a to je často víc než vzdělání nebo charakter. Až si toto uvědomí jeho političtí konkurenti, a nebude-li pozdě, mohou se pana Bárty začít obávat," konstatoval politolog Zdeněk Zbořil.

Zbořil však přidává i varování pro Bártu. "Samozřejmě si svou cestu k politickým úspěchům může zkomplikovat i on sám nějakou zdánlivě malichernou hloupostí ve špatné době a na špatném místě," ukončil.


Má nedostatky


Podle politologa Josefa Mlejnka z FSV se Bárta určitě snaží o to být oblíbený a zkomplikovat mu to mohou jen záležitosti dvojí povahy.

"Zaprvé, nedostatky z oblasti jeho osobního projevu (tón hlasu apod.), za druhé nedostatky takříkajíc politické, hlavně to, pokud se prokáže, že ABL skutečně sledovala některé politiky či že má ABL dosud v politice některé obchodní zájmy, které Vít Bárta dále hájí," odhaduje Mlejnek

Pavel Hynčica z UJEP soudí, podobně jako ostatní politologové,  že současné aktivity Víta Bárty mu nepochybně napomáhají k jeho oblibě, na druhé straně je tu prý však řada faktorů, které mu image politika, který je racionální, schopný a zároveň bojuje s "nešvary" komplikuje.

"Je to především povaha strany VV jako primárně obchodně-podnikatelského projektu s prvky rodinkářství (manželka místopředsedkyní Poslanecké sněmovny) a s tím související problémy ABL (kauza sledování politiků, hospodaření firmy)," konstatuje Hynčica.

Politologické ankety:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…