Sazka míří do insolvence. Do řízení ji poslal podnikatel Vítek

17.01.2011 12:58

Městský soud v Praze zahájil s loterijní společností Sazka insolvenční řízení. Návrh podala firma ovládaná podnikatelem Radovanem Vítkem. Ten v návrhu uplatňuje jako důvod pro insolvenci nejen pohledávky po splatnosti, ale i předlužení Sazky.

Sazka míří do insolvence. Do řízení ji poslal podnikatel Vítek

Podle Vítkova advokáta Tomáše Rybáře je návrh opřen o pohledávky vlastněné firmou, kterou Vítek ovládá. „Insolventní návrh podává společnost Moranda. Tato společnost je věřitelem pohledávky, kterou získala od Komerční banky," uvedl Rybář.  

Soud již vyzval všechny věřitele Sazky, aby uplatnili své pohledávky ve lhůtě do rozhodnutí o úpadku. Nyní bude soud porovnávat hodnotu závazků loterijní firmy s jejím majetkem. Pokud dojde k závěru, že pasiva převyšují aktiva, prohlásí na společnost konkurs nebo provede její reorganizaci, podle toho, co navrhnou věřitelé. Vítkova firma se ale kloní k reorganizaci Sazky.

„Naštěstí díky nové právní úpravě se těžiště rozhodování přesouvá spíše na stranu věřitelů," uvedl Rybář pro Český rozhlas.

Sazka nesmí hýbat s majetkem

V insolvenčním řízení má Sazka zakázáno podstatným způsobem hýbat s majetkem. Její běžné činnosti by se ale proces dotknout neměl, tedy ani zájmu o sázení. Ten údajně zatím neklesá.

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák již koncem minulého týdne uvedl, že nesouhlasí s tím, že by společnost byla právně nebo ekonomicky v insolvenční situaci.

Sazka domluvý prý odklad splátek

Hušák tvrdí, že vedení Sazky se co nejdříve sejde s držiteli dluhopisů a domluví odklad splátek jistiny s tím, že úroky dostanou všichni včas. Hušákova druhá fáze obrany bude spočívat v tom, že u soudu chce dokázat, že podnikateli Vítkovi jde jen o to, aby klesla cena dluhopisů a on je mohl levně koupit.

Sazka dluží přes jednu a půl miliardy korun a její situace se nadále zhoršuje. Největší akcionář Sazky - Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) ale minulý týden nesouhlasil s jakoukoliv změnou vlastnické struktury firmy. Výkonný výbor ČSTV proto nedoporučil přijmout finanční nabídky, které by Sazku vyvedly z dluhů za cenu odkoupení části nebo dokonce všech akcií  Zájem o převzetí Sazky mají přitom údajně jak Vítek, tak i finanční skupina Penta, podnikatel Martin Ulčák a společnost Synot.

Akcionáři zadlužené Sazky dostali před pár dny tři oficiální nabídky, které by společnost mohly vyvést z dluhů. Jenže středeční rozhodnutí výkonného výboru ČSTV prakticky znamená, že akcionáři budou dál jednat pouze s Martinem Ulčákem. Ten jako jediný ze zájemců o Sazku, která v současné době čelí finančním problémům kvůli výstavbě pražské O2 areny, nežádá v loterijní firmě žádný podíl.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…