Paroubek: Je zde důvodné podezření, že Vít Bárta krátil daně

17.01.2011 16:46

Jiří Paroubek podal trestní oznámení na Víta Bártu za podezření z trestného činu krácení daně.

Paroubek: Je zde důvodné podezření, že Vít Bárta krátil daně

Dnes jsem prostřednictvím právního zástupce podal trestní oznámení na neformálního lídra Věcí veřejných, ministra dopravy a bývalého majitele detektivní agentury ABL Víta Bártu, a to na základě důvodného podezření ze spáchání trestného činu krácení daně. Vzhledem k velmi nepřehledné majetkové struktuře firmy ABL, k podivné finanční situaci firmy a k ohlášenému prodeji podílu firmy mezi bratry Bártovými jsem se rozhodl dát podnět i Finančně analytickému útvaru MF ČR.

K tomuto kroku mne vedou následující skutečnosti:

1)      Pan Vít Bárta se netají tím, že ABL a.s. je nejdražší a nejelitnější bezpečnostní služba. Mzdy elitních zaměstnanců však se jako elitní nejeví. Podle dostupných informací byla v roce 2008 průměrná hrubá měsíční mzda na jednoho zaměstnance 15 361 Kč, v roce 2009 pak 17 982 Kč. Jestliže firma zaměstnává cca 40 řídících pracovníků (ředitelé úseků, ředitelé divizí a jejich zástupci atd.) patrně z vyššími než průměrnými výdělky, pak „řadoví" zaměstnanci mají průměrný hrubý výdělek hluboko pod celostátní průměrnou mzdou. Taková disproporce budí pochybnosti o tom, zda část zaměstnanců není vyplácena jinak, než oficiálně, o čemž koneckonců mnozí neoficiálně spekulují.

2)      Za celou dobu existence firmy tj. za 12 let byl firmou ABL a.s. vytvořen zisk po zdanění ve výši 20,8 milionu Kč, což je v průměru 1,7 milionu Kč na jeden rok. Vít Bárta by měl veřejnosti jasně vysvětlit, jak tyto ekonomické výsledky firmy ABL korespondují s jeho majetkovými poměry. Pokud tedy není například jeho luxusní Maseratti vedeno jako služební vůz firmy ABL a odpisováno jako daňově uznatelný náklad spolu se stájí koní.

3)      Přestože firma je z více jak z osmdesáti procent financována z cizích zdrojů, poskytuje půjčky v milionových hodnotách, a to dlouhodobě. Jen v roce 2009 byla výše poskytnutých půjček 6 855 tis. Kč. Komu a za jakých podmínek jsou tyto půjčky poskytovány, jestliže firma má dlouhodobě nepříznivé cash-flow? Musí to být významný zájem i za cenu toho, že se čeká na zaplacení pohledávek, aby bylo na výplaty zaměstnanců. Nebo jsou tyto půjčky něčím jiným?

Vedle těchto závažných informací, které jsou veřejně dostupné a kterými by se měla zabývat jak policie, tak také finanční úřad, budí podezření i okolnosti ohledně vlastnické struktury firmy ABL, jejíž akcie byly až do poloviny minulého roku anonymní.

Připomínám, že už v minulém týdnu jsem na Víta Bártu podal trestní oznámení kvůli pomluvám na adresu Petra Bendy.

Jiří Paroubek, poslanec ČSSD za Ústecký kraj

Dále čtěte: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…