Kubek a děsivé grafy: Chce se vám zvracet?

18.01.2011 11:02

Posté a stále stejně plamenně. Šéf České lékařské komory Milan Kubek na půdě Senátu zopakoval své vážné výhrady k fungování českého zdravotnictví. Podložil je podle svých slov "děsivými grafy" a uváděl příklady z praxe. Jeho vystoupení proběhlo v rámci konference o budoucnosti českého zdravotnictví, které se účastní i ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Kubek a děsivé grafy: Chce se vám zvracet?

"Nevím, jestli se vám chce zvracet," hřímal Kubek v Senátu. "Ale mě tento problém velice trápí." V době tohoto výroku už měl za sebou většinu svého projevu. Střídal graf za grafem a vysvětloval, co je ve zdravotnictví špatně.

DALŠÍ VYSTOUPENÍ Z KONFERENCE ZDE

"Proč řešit, jak léčit bez lékařů, když máme na to léčit s nimi?" vyjmenovával způsoby, jak by chtěl situaci řešit. Takový recept už zveřejnil několikrát. Stop korupci, předraženým zakázkám, rozšafným farmaceutickým firmám a podobně. A hlavně reforma, která prozatím úplně ztratila reformní význam. "Slovo reforma se vyprázdnilo jako slovo soudruh," poznamenal Kubek.

Veverky, co makají a nikdo jim neplatí

Stát prý potřeby lékařů dodnes ignoroval. "Lékaři jsou takové veverky, co makají a nikdo jim neplatí, protože se říká, že oni si nějak vydělají," rozčiloval se Kubek. Tak už jim prostě došla trpělivost a odcházejí. A odcházejí lékaři z těch nejdůležitějších oborů, těch, které tvoří páteř zdravotnictví.

Nejčastěji podle Kubkových tabulek odcházejí lékaři plně kvalifikovaní, tedy mezi třiceti a čtyřiceti lety. "Nevím jak vás, ale tyto grafy mě děsí," zdůraznil.

Cizinci, na které se některé krizové plány odvolávají, podle něj o práci v Česku nestojí. Alespoň ne natrvalo. "Kdo zemi změnil jednou, nemá problém změnit ji znovu. Pro cizince jsme navíc většinou první záchytná stanice v Evropě, kde získají potvrzení, kvalifikaci, a pak odcházejí do svých vysněných zemí, do Británie nebo Německa."

Nedávné předchozí vystoupení Milana Kubka vyprovokovalo k reakci zdravotnického experta ODS Borise Šťastného. Ten mu prostřednictvím ParlamentníchListů.cz doporučil pro uklidnění mysli aplikovat tzv. holotropní dýchání, což je metoda, jejíž součástí může být i užívání LSD.

Čtěte:

Kubek varuje: Pro lékaře - cizince jsme jen transitní zemí

Akce Děkujeme, odcházíme bude úspěšná. Pro stát, ne lékaře

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …