Čech nakonec komisí Johna neprošel. ČSSD odchází

18.01.2011 15:50

AKTUALIZACE Johnova komise nedoporučila na post policejního prezidenta ani Ivana Bílka, a ani Viktora Čecha. Zítra posoudí zbývající tři kandidáty.

Čech nakonec komisí Johna neprošel. ČSSD odchází

Poradní komise pro výběr policejního prezidenta, s jejíž podobou nesouhlasí hlavně ODS a premiér Petr Nečas ji nazval dokonce kočkopsem, nedoporučila na uvolněný post šéfa policie ani náměstka ministra vnitra Viktora Čecha, ale ani náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka.

Komise dnes zasedala poprvé a ve středu zasedne opět. V ten den bude vybírat ze zbylých tří zájemců. Jimi jsou šéf pražské policie Martin Červíček, náměstek šéfa jihomoravské policie Petr Lessy a ředitel policie Ústeckého kraje Jiří Vorálek. Uvedl to dnes ministr vnitra Radek John.

Z postu policejního prezidenta odešel s koncem loňského roku Oldřich Martinů. Rezignoval hlavně na přání Věcí veřejných. Strana si stěžovala na to, že v policii pod vedením Martinů zadrhává šetření závažných kauz, hlavně tech, které se týkají korupce. Výběrové řízení pak vyhlásil John 4. ledna, zájemci o pozici šéfa policie mohli podávat přihlášky do 10. ledna.

ČSSD z komise stahuje své odborníky

Ve výběrové komisi dosud byli za ČSSD její exministři vnitra, poslanci František Bublan a Martin Pecina. Ti dnes zmínili, že z komise vystupují.  "ČSSD stahuje své odborníky z komise a doporučuje ministerstvu  vypsat nové výběrové řízení, za účasti odborníků a nikoliv politiků," uvedli představitelé ČSSD na brífinku.  

Související:

Podle stranického předsedy Bohuslava Sobotky je výběr nového šéfa policie předem zinscenovaná hra. Poslanci ČSSD ale chtějí prý debatovat o tom, jak postupovat dál. "Dnes naši poslanci o této situaci vedli hovory na poslaneckém klubu," poznamenal k tomu Sobotka. A závěr? Ten přednesl exministr a zároveň předseda branně bezpečnostního výboru František Bublan.

"Plně respektujeme rozhodnutí klubu a musíme říct, že naše účast v komisi nebude , že končí," prohlásil Bublan. ,,Není možné nazývat komisi nadstranickou, pokud v ní usedá bývalý náměstek Víta Bárty a současný náměstek Radka Johna Jiří Franc. To snad nemůže myslet vážně ani vtipálek Radek John," uvedl pak k tomu sociálně demokratický poslanec a stranický bezpečnostní expert Jeroným Tejc.

Prý měl být prezidentem Čech      

Občanští demokraté v pondělí uvedli, že o nástupci Oldřicha Martinů je údajně rozhodnuto. Policii má prý vést Johnův náměstek a favorit Věcí veřejných Viktor Čech, který před časem opustil místo zástupce Martinů.

„Je dávno rozhodnuto, že Česh se stane prezidentem a jeho náměstci mají být Tomáš Martinec,  Petr Lessy (ten je nyní náměstkem šéfa jihomoravské policie) a Petr Osvald, " řekl k tomu v pondělí místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím.

SLEDUJEME téma Policejní prezident

Nečas komisi označil za kočkopsa

Výběrovou komisi jako první kritizoval premiér a předseda ODS Petr Nečas. Ten v minulých dnech označil složení komise za paskvil a kočkopsa, kdy způsob výběru policejního prezidenta působí jako stafáž pro předem určeného kandidáta a zřejmě plně neodpovídá ani zákonu o služebním poměru. Premiér proto nepřímo navrhl řízení zrušit. S tím ale John nesouhlasil a naopak nabídl účast ODS v komisi. To ale zástupci této strany odmítli.

Více: Johnova kočkopsa nechci

Ministr John ale i přes všechny výtky si trvá na svém: uvedl, že ve středu již zcela jistě komise nového policejního prezidenta vybere. Na to sice negativně reagoval poslanec Jan Vidím, ale nakonec zmínil, že se tak alespoň uvolní místo pro postup, který je dán služebním zákonem a kariérním řádem, jenž umožňuje napřed vyhovět na žádosti o přeřazení na post náměstkům.

"Já doufám, že bude toto výběrové řízení dokončeno a pak bude ministr John postupovat podle zákona o služebním poměru. Bude tak vše v souladu se zákonem," řekl Vidím v rozhovoru pro ČT 24.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…