Dopis knížeti a ČT: Křesťané jsou vražděni, vy nic neděláte

19.01.2011 22:30

EXKLUZIVNĚ Úterní demonstraci proti pronásledování křesťanů ve světě podpořili svou účastí mimo jiných i pražský arcibiskup Dominik Duka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Lidovecký šéf se dnes s výzvou obrátil i na ministra zahraničí Schwarzenberga a vedení České televize.

Dopis knížeti a ČT: Křesťané jsou vražděni, vy nic neděláte

Nynější pronásledování křesťanů ve světě je podle pražského arcibiskupa Dominika Duky určitou formou plánované likvidace formou genocidy. „Je potřeba usilovat o to, aby tito křesťané mohli svobodně žít svůj život, tak jako ho svobodně mohou žít vyznavači jiných náboženství a ideologií zde mezi námi," uvedl primas český pro ParlamentníListy.cz.

Podle Duky by bylo správné, aby se čeští politici pokusili pomoci křesťanům i na mezinárodní scéně. Jeho výzvu si vzal za svou předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Já osobně pošlu dopis ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, aby se česká diplomacie problematikou zabíjení křesťanů zabývala," řekl ParlamentnímListům.cz Bělobrádek a dodal, že požádá i Českou televizi, aby o problému začala informovat.

Naše zastupitelské úřady by pro křesťany měly být útočištěm

V dnes odeslaném dopise, který Bělobrádek poskytl ParlamentnímListům.cz,  ministru zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi poukazuje Bělobrádek na to, že nikoho nemohou nechat lhostejným nedávné vražedné útoky proti křesťanům v Iráku, v Egyptě, v Pákistánu či v Súdánu stejně jako soustavná brutální protikřesťanská politika v Číně, Saudské Arábii, Indonésii a v mnoha dalších státech.

„Naše zahraniční politika by se měla na pomoc pronásledovaným křesťanům zaměřit. Česká republika by měla postiženým nabídnout azyl. Naše zastupitelské úřady by měly být pro ohrožené křesťany útočištěm, v němž naleznou pomoc právní, poradenskou i materiální," apeluje předseda KDU-ČSL na šéfa české diplomacie Schwarzenberga.

Místo Expo 2010 by se ČT mohla věnovat pronásledování křesťanů

„Rád bych Vás vyzval, abyste toto téma vzal zasvé. Naše země prokázala, že je schopná pomáhat disidentům na Kubě, v Číně, v Barmě a v dalších nedemokratických zemích. Trpící křesťané jsou také disidenty a zaslouží si ze strany České republiky stejnou pomoc," píše Bělobrádek ministru zahraničí.

V dopise generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi předseda KDU-ČSL uvádí, že veřejnoprávní televize má klíčovou úlohu při informování lidí žijících v České republice. Proto žádá, aby na informačním portále ČT24 vznikla rubrika, která se bude zabývat pronásledováním křesťanů ve světě. „Toto téma pokládám za důležitější a aktuálnější než například Expo 2010," upozornil Bělobrádek na neaktuálnost jedné z rubrik.

Podle vyjádření mluvčího České televize Ladislava Štichy Bělobrádkův dopis generálnímu řediteli Janečkovi ještě nedorazil. 

K věci:

Arcibiskup Duka: Křesťané čelí plánované likvidaci formou genocidy 

Skutečný pokoj je třeba vytvářet obranou náboženské svobody 

Vražděním křesťanů by se měla zabývat hlavně EU, míní kníže 

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Lukáš Petřík, Jiří Hroník

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…