Moderátor ČT si líže rány od Hušáka, další letí od "Bobo"

19.01.2011 13:21

AKTUALIZOVÁNO Kdyby to šlo, možná by Martin Veselovský rád vrátil čas před pondělní Události, komentáře. V nich moderátor České televize přivítal jako hosta šéfa Sazky Aleše Hušáka a za to, jakým způsobem s ním dlouhý rozhovor vedl, se dostal pod nemilosrdnou palbu kritiky takřka ze všech stran.

Moderátor ČT si líže rány od Hušáka, další letí od "Bobo"

Málokdy se stane, aby rozhovor s jedním hostem v pořadu Události, komentáře České televize vyvolal tak bouřlivou odezvu jako po pondělním vysílání, v němž byl hostem moderátora Martina Veselovského generální ředitel Sazky Aleš Hušák. Mezi těmi, kdo rozhovor sledovali, jasně převažuje názor, že Veselovský tuto část pořadu nezvládl.

Kdo nesledoval:
Hušák opravoval Veselovského. A existenci pohledávek popřel

Z odborného hlediska se na pořad dívala bývalá europoslankyně Jana Bobošíková, která má zkušenosti coby redaktorka či moderátorka ať už v České televizi či TV Nova. „Viděla jsem ho. A jsem ráda, že jsem ho viděla. Pan Veselovský byl tentokrát naprosto nepřipravený a rozhovor absolutně nezvládl," uvádí pro ParlamentníListy.cz Bobošíková.

Já zvládla Gorbačova i Klause se Zemanem, chlubí se Bobošíková

Politička, která byla v loňských volbách lídrem Suverenity, by od veřejnoprávní televize očekávala, že při tak prestižním pořadu bude ve studiu sedět perfektně připravený moderátor. „Vůbec nečerpal z úředních dokumentů, z obchodního rejstříku, spokojil se jen s informacemi z novin, nebo s tím, kde se co napíše. Proto ho pan Hušák zcela pochopitelně utíral," vyčítá Bobošíková moderátorovi, o němž ale ví, že jindy se dokáže připravit dobře.

Bývalá moderátorka nebere argument, že vést rozhovor právě s ředitelem Sazky je hodně obtížné. „Pan Hušák je úplně normální člověk, ale takto nepřipravený moderátor neměl ve studiu co dělat. Mými partnery v rozhovorech byli kromě pánů Klause a Zemana, třeba také Gorbačov či Caspar Weinberger a nikdy bych si nedovolila jít takhle nepřipravená do studia," tvrdí Bobošíková.

Monitorujeme moderátora Veselovského a ČT
SLEDUJEME
kauzu Sazka

Hušák není zvyklý poslouchat a dělá si, co chce

„Vyděsilo mě to," zhodnotil pro ParlamentníListy.cz moderátorův výkon Martin Potůček, ředitel HBA communications a člen prezídia Ascociace českých reklamních agentur. „Ale je to složité. Pan Hušák není moc zvyklý poslouchat a i v rozhovorech si dělá, co chce, a zavádí je tam, kam potřebuje. Že to je těžký soupeř, o tom žádná," uznává mediální odborník, ale dodává, že v situaci, která kolem Sazky panuje, mohl být Veselovský razantnější a vůbec by mu to v očích diváků neublížilo.

V souvislosti s generálním ředitelem Sazky ho napadá jen jedno jméno hosta, který býval v minulosti velkým postrachem moderátorů. „Ze zkušeností kolegů vím, že měli v minulosti obrovské potíže s mistrem Sládkem z republikánů. Bylo obrovským problémem ho ukočírovat, aby odpovídal na to, co měl. Vypadá to nesrovnatelně, ale z pozice arogance to bylo něco podobného," myslí si Potůček.

Takovou sledovanost Události, komentáře nepamatují

Veselovského podrobil ostré kritice ve svém blogu i glosátor a politik ODS Petr Paulczynski. Moderátor se v odpovědi ohradil proti označení mluvící hlava. „To přísluší někomu, kdo čte někým jiným připravené texty. Ale co říkám, pochází stoprocentně z mé hlavy. S veškerou možností kritizovat to jako pitomé. Jen pro pořádek, ten rozhovor se mi samozřejmě nepovedl," uznal moderátor.

Více:
Paulczynski (ODS): Napsal mi pan Veselovský

Zveřejnění své odpovědi bere moderátor téměř jako podpásovku. „Byl to zcela soukromý mail, plný smajlíků, vůbec nebyl určen pro nikoho jiného než autora blogu," vysvětluje Veselovský pro ParlamentníListy.cz. Jeho partnera v rozhovoru, šéfa Sazky Hušáka, se do České televize podařilo získat po dvou letech, když ještě v nedělních Otázkách Václava Moravce zaznělo, že do ČT odmítl přijít.

„Na přípravu jsem měl jeden den, což je obvyklá doba i pro ostatní rozhovory," odmítá ale Veselovský úvahu, že se účast ředitele Sazky „upekla" na poslední chvíli. „Byl to standardní rozhovor, i když je pravda, že pan Hušák některá fakta interpretuje jinak, než jsou ve skutečnosti. Ale s tím se musí počítat," dodává moderátor.

Šéf Sazky udělil lekci. Ale z jeho tvrzení by byl paf skoro každý

Tak obrovský ohlas na tento rozhovor, jenž dokládá spousta diskusních příspěvků na webu České televize, ale i to, že mu středeční bulvární deník Aha! věnuje takřka celou první vnitřní stranu, je ovlivněn i vysokou sledovaností. Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. vyplývá zcela mimořádný podíl na sledovanosti (7,94%) a počet diváků blížící se dvěma stům tisícům, což jsou pro tento pořad čísla zcela výjimečná.

Většina diskutujících na webech se ztotožňuje s názorem, že mnohdy se moderátorům daří zahnat diskutující do kouta. Tentokrát se stal opak a pan Hušák udělil panu Veselovskému lekci. Moderátor však našel i zastánce. „Na tvrzení, že Sazka vlastně nikomu nic nedluží a že ani s halou vlastně nemá vůbec nic společného, by každý tady z těch rádoby mediálních odborníků koukal jako mladý skot na vrata!" rozohnil se jeden z debatérů.

K věci:

Paulczyňski (ODS): Jak Hušák s Veselovským vyběhl 

Na sebe si nevsadím, říká Hušák 

Foto: ceskatelevize.cz  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …