Infarkt koalice: Preference letí dolů už i TOPce

19.01.2011 13:42

Vládní koalice v průzkumu STEMu propadla a většinu preferencí drží levice. Věděl jsem, že půjdeme do tuhého, tvrdí Karel Schwarzenberg, jehož TOP 09 spadla na 10 procent.

Infarkt koalice: Preference letí dolů už i TOPce

Reformy zřejmě už voliče omrzely. Nyní by lidé do vlády svými hlasy poslali jiné politiky, než které si loni na jaře sami zvolili.

Průzkum STEMu uvádí, že trojlístku vládního kabinetu by lednové preference nestačily ani na sestavení vlády. Opoziční ČSSD má totiž aktuálně nakloněno více voličů než dvě nejsilnější vládní strany dohromady.

Vyhlídky koaličního kabinetu pokazila TOP 09. Z prosincových 14-ti procent spadla na 10. Byla to přitom topka, která se jako jediná z koalice dlouhodobě v preferencích držela na úrovni svých volebních výsledků.

Také ODS si s 15-ti procenty pohoršila, i když jen zhruba o polovinu procenta. Věci veřejné sice poskočily o procento na hodnotu 6,2 - ovšem tomu, aby většina preferencí parlamentním stranám spadla do klína opozici, nezabránily.

Opozičním sociálním demokratům s 26,4 procenty a komunistům se stabilními 11,1 procenty to v součtu dává 37,5 procent. Zatímco vládnoucí partaje mají ve stranických preferencích dohromady jen 31,2 procent.




87 proti 113

Jinými slovy: Nyní by podle STEMu trojkoalice nedala vládu vůbec dohromady. Natož, aby obhájila pohodlnou většinu 118-ti poslanců, kterou má dnes. V přepočtu na mandáty by totiž v lednu měla pouhých 87 poslanců.

TOP 09 i občanští demokraté si navíc přitom sáhli na historické dno. Topka má nejhorší výsledek od loňských voleb do sněmovny a občanští demokraté se potácí na úrovni, kterou strana zažila naposledy po takzvaném "sarajavském atentátu" na konci devadesátých let.

"Stranické preference ODS se sice stabilizovaly, ale na úrovni kolem 15 %, což je
nejméně od března 1998," komentuje čísla STEM v tiskové zprávě.

ČSSD má víc než ODS s TOP 09 dohromady


Krizi oblíbenosti vládnoucích stran názorně dokládá i skutečnost, že sociální demokraté, i když si od prosince v průzkumu STEMu pohoršili o dvě procenta, mají nyní vyšší čísla než obě nejpreferovanější vládní strany ODS a TOP 09 dohromady.

Politologové už dříve přičítali klesající čísla vládního trojlístku reformám, které jeho ministři připravují. Také se očekávalo, že některé voliče může odradit aféra odvolaného ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) či hrozící odchody lékařů. A toho si je vědom i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, jehož smutná čísla nepřekvapila.

Schwarzenberg: Věděl jsem, že půjdeme do tuhého

"My prosazujeme nutné reformní kroky a já věděl, že půjdeme do tuhého. Zvláště když tváří reforem jsou ministři TOP 09 - na financích Miroslav Kalousek a nyní ministr zdravotnictví Leoš Heger," řekl předseda konzervativců serveru ParlamentníListy.cz.

Právě Heger upadl v nemilost protestujících lékařů, kteří vyhrožují odchodem do zahraničí, pokud se jim nezvýší platy. Že by ale "topkaři" někde udělali chybu, Schwarzenberg nepřipouští.

"Ty reformy jsou nutné a ne každý to zřejmě dokáže pochopit. Lékaři se bouří a ministr z toho vychází samozřejmě špatně, jelikož lékaři vyhrožují, že snad budou umírat děti na nedostatek péče. Ale my nemáme peníze na to vést nějakou kampaň, jako mají lékaři," dodal předseda TOP 09.

Lebeda: S preferencemi opatrně

Šéfové "padajících" partají se mohou uklidňovat tím, že stranické preference nepočítají s nerozhudnutými voliči. A těch je v lednovém průzkumu 13,6 procenta, tedy nadprůměrně mnoho.

"Preference spíše ukazují určitou náladu ve společnosti než nějaký výsledek případných voleb. Například to polepšení Věcích veřejných o jedno procento je v rámci statistické odchylky hodně hluboko," řekl serveru ParlamentníListy.cz politolog, odborník na průzkumy veřejného mínění Tomáš Lebeda.

Podle agentury STEM by se do sněmovny ani v lednu nedostala KDU-ČSL (3,8%), Strana zelených (2,8%), Suverenita (1%), ani SPOZ (0,7%).

Celá zpráva agentury STEM ZDE

Foto: Zbyněk Pecák, grafika: STEM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…