Nový policejní prezident: Nástupcem Martinů bude Petr Lessy

19.01.2011 14:52

Johnova komise doporučila na uvolněný post policejního prezidenta dosavadního náměstka šéfa jihomoravské policie Petra Lessyho.

Nový policejní prezident: Nástupcem Martinů bude Petr Lessy

Komise zasedala poprvé včera a tehdy nedoporučila pro tuto funkci ani náměstka ministra vnitra Viktora Čecha, ale ani náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka.

SLEDUJEME téma Policejní prezident

Dnes zasedala opět a vybírala ze zbylých tří zájemců, jimž byli šéf pražské policie Martin Červíček, náměstek šéfa jihomoravské policie Petr Lessy a ředitel policie Ústeckého kraje Jiří Vorálek.

Ministr vnitra Radek John (VV) dnes řekl, že Lessyho po jeho souhlasu ustaví do funkce. Podle předchozí dohody má s kandidátem na funkci souhlasit ještě premiér Petr Nečas (ODS). John ho podle svých slov bude informovat, nedovede si prý představit, že by předseda vlády rozhodnutí komise nerespektoval.

Související:

Z postu policejního prezidenta odešel s koncem loňského roku Oldřich Martinů. Rezignoval hlavně na přání Věcí veřejných. Strana si stěžovala na to, že v policii pod vedením Martinů zadrhává šetření závažných kauz, hlavně těch, které se týkají korupce. Výběrové řízení pak vyhlásil John 4. ledna, zájemci o pozici šéfa policie mohli podávat přihlášky do 10. ledna.

Výběrovou komisi jako první kritizoval premiér a předseda ODS Petr Nečas. Ten v minulých dnech označil složení komise za paskvil a kočkopsa, kdy způsob výběru policejního prezidenta působí jako stafáž pro předem určeného kandidáta a zřejmě plně neodpovídá ani zákonu o služebním poměru. Premiér proto nepřímo navrhl řízení zrušit. S tím ale John nesouhlasil a naopak nabídl účast ODS v komisi. To ale zástupci této strany odmítli.

Gazdík: Prosíme premiéra, aby toto jméno kontrasignoval

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že je plným právem nominovat někoho do funkce. „My prosíme, aby toto jméno premiér schválil," řekl Gazdík s tím, že určitě téma "policejní prezident" bude ještě předmětem koaličního sporu. Je ale podle něj důležité, aby nový policejní prezident už začal brzy pracovat.

Šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan pak v tomtéž rozhovoru zmínil, že jméno Petra Lessyho není pro poslance moc známé. „Neznáme ho moc, budu rád, když se s ním na výboru seznámíme," uvedl. Doufá, že výběrová komise rozhodla dobře.

Filip: Proti Lessymu neprotestuji, ale to jmenování bude rizikové 

Předseda KSČM Vojtěch Filip považuje jméno Petra Lessyho za poněkud rizikové. Filip totiž míní, že se jmenováním Lessyho do funkce policejního prezidenta musí souhlasit i sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost. „Pokud s tím jménem nebude souhlasit, tak to bude rizikové," řekl.

„Já pana Lessyho příliš neznám. Musím se zeptat našeho stranického stínového ministra, zda jej někdy viděl při práci. Musím ale podotknout, že ta volba není úplně jasná. Na druhou stranu mi to jméno nevadí a nijak proti němu neprotestuji, volbu komise nijak nezpochybňuji," dodal Filip pro ČT24.

Lessy s funkcí souhlasí, požádal o 30 dnů na představení vize

Petr Lessy v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že je velmi potěšen, že jej komise vyhodnotila jako toho nejlepšího uchazeče. „Velmi mne potěšilo, že jsem byl vyhodnocen na prvním místě a jsem rád, že jsem zaujal výběrovou komisi svou vizí. V tuto chvíli jsem souhlasil se jmenováním do funkce policejního prezidenta, to by mělo nastat v nebližších dnech," řekl.

Lessy má prý vizi, co by chtěl v policii udělat, ale požádal o dobu hájení. „Chtěl bych vás požádat, abyste mi dali nějaký prostor, abych během dalších 30 dnů mohl představit vizi," dodal.

Čtěte také:

 Foto: mvcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…