Exmanželé, starejte se. Stát přitlačí u vyživovací povinnosti

19.01.2011 15:56

Stát hodlá být až tím posledním, kdo pomůže člověku, který se ocitne v nouzi. Chystá se šetřit intenzívnějším využíváním zákonem dané vyživovací povinnosti, což dolehne na bývalé partnery i vydělávající děti, informuje on-line deník Týden.cz.

Exmanželé, starejte se. Stát přitlačí u vyživovací povinnosti

Žadatel o dávky pomoci v hmotné nouzi už nebude automaticky natahovat ruku ke státu. Až se příště vydá na obecní úřad, bude tam muset nejprve prokázat, že se snažil si svou ekonomickou situaci vylepšit všemi legálními způsoby. Tedy i požadováním výživného od osob, které vůči žadateli mají vyživovací povinnost, připomíná Týden.cz.

Tu mají vůči sobě manželé a registrovaní partneři, a to současní i bývalí. Dále zákon o rodině stanoví vzájemnou vyživovací povinnost mezi rodiči a dětmi a potomky a předky, tedy prarodiči a vnoučaty. „Teprve v případě, kdy výživné stanoveno není, nebo i po jeho stanovení, příslušný úřad dávku přizná," popisuje praxi odborník na rodinné právo a výživné Miroslav Zeman.

Primární úkol rodiny je postarat se o své členy

S přiznáním dávky nebudou orgány pomoci v hmotné nouzi čekat až na vynesení rozsudku. „Samotný fakt, že osoba požádá o stanovení vyživovací povinnosti, znamená, že tato osoba projevila snahu o zvýšení příjmu vlastním přičiněním - uplatnila nárok - a je tedy možné tuto její snahu při rozhodování o nároku na dávku vzít ihned v úvahu," řekla on-line deníku Týden.cz Táňa Škvrčková z MPSV.

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka je třeba napravit nedostatek stávajícího systému a upřednostnit odpovědnost v rámci rodiny před odpovědností státu. „Nemůžeme chtít, aby stát nahrazovat v této funkci rodinu, je to vždy primárně její úkol postarat se o své členy, stát má pomoci tam, kde není rodina schopna plnohodnotně a z objektivních příčin svoji funkci zastat," domnívá se ministr.

Dojde na flákače a neplatiče alimentů na děti

Vedle většího zapojení rodinných příslušníků plánuje ministerstvo zpřísnit hodnocení žadatelů o pomoc v hmotné nouzi. Minusové body dostanou lidé, kteří hrubě porušují pracovní kázeň nebo opakovaně dávají výpovědi bez vážných důvodů. Obdobné sankce ministerstvo chystá i pro neplatiče alimentů na děti.

Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi by podle plánu ministerstva práce a sociálních věcí měla vejít v platnost začátkem příštího roku. Lze předpokládat, že tato opatření přinesou dílčí úspory nákladů na dávky ze státního rozpočtu, ale ministerstvo výši úspor neupřesnilo.

K věci:

Žádná práce načerno a zneužívání dávek. Drábek to zná z Ústí 

Škromach a Drábek si na Primě nerozuměli. Dost mírně řečeno ... 

Drábek plánuje: Vyplácení dávek na jednom místě a důsledné kontroly 

Foto: cnb.cz

reklama

autor: jih

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…