Poslanci žalují šéfa VZP. Prý špatně hospodaří

20.01.2011 17:15

Podle skupiny poslanců je hospodaření šéfa VZP natolik pochybné, že by se jím měly zabývat orgány činné v trestním řízení.

Poslanci žalují šéfa VZP. Prý špatně hospodaří

Vedení VZP zřejmě čekají horské chvilky. Poslanci VV Michal Babák, Radim Vysloužil, Jiří Štětina a Jiří Rusnok totiž ve čtvrtek seznámili novináře s informacemi, které dokládají, že ve VZP došlo k závažné trestné činnosti. Ta se týká zejména pletichy při výběrovém řízení.

„Po poradě s právníky jsme se proto rozhodli připravit trestní oznámení na generálního ředitele VZP Pavla Horáka," uvedl poslanec Michal Babák.

VZP špatně hospodaří. Stěžují si i pojištěnci

Poslanci zároveň usilují o to, aby správní rada VZP jednala o problematice hospodaření pojišťovny.

„Reagujeme tak také na negativní postoje pojištěnců i odborné veřejnosti k řadě medializovaných kauz, které poškozují dobré jméno VZP a poukazují na její kritický stav," vysvětlil Babák na vysvětlenou, proč spolu s kolegy vyzval k řešení situace také předsedy správní i dozorčí rady VZP.

Protékaly miliardy

Pod vedením Pavla Horáka VZP podle poslanců prohospodařila mnohamiliardové přebytky,jež se na jejich účtech hromadily zejména díky navýšení plateb za státní pojištěnce a zavedením principu stoprocentního přerozdělení.

Rozevřely se tak pomyslné nůžky mezi příjmy ze zdravotního pojištění a výdaji na lékařskou péči. Jedním z důvodů je i neexistence koncepce hrazení péče a také nekontrolovatelný rozmach nákladných terapií a růst výdajů na nejmodernější přístroje.

Kromě trestního oznámení ale poslanci předložili i další návrh. Místopředseda zdravotního výboru sněmovny Jiří Štětina totiž sestavil  návrh zákona o zdravotnické záchranné službě.

Více čtěte:

  • IZIP pomůže záchranářům, dozvědí se o pacientovi všechno

  • Prohlášení Věcí veřejných:

    Poslanci VV Michal Babák, Radim Vysloužil, Jiří Štětina a Jiří Rusnok dnes seznámili novináře s informacemi, které dokládají, že ve VZP došlo k závažné trestné činnosti, která se týká zejména pletichy při výběrovém řízení.

    „Po poradě s právníky jsme se proto rozhodli připravit trestní oznámení na generálního ředitele VZP Pavla Horáka," řekl poslanec Michal Babák.

    Poslanci zároveň usilují o to, aby správní rada VZP jednala o problematice hospodaření pojišťovny.

    „Reagujeme tak také na negativní postoje pojištěnců i odborné veřejnosti k řadě medializovaných kauz, které poškozují dobré jméno VZP a poukazují na její kritický stav," dodal Babák na vysvětlenou, proč spolu s kolegy vyzval k řešení situace také předsedy správní i dozorčí rady VZP.

    Pod vedením Pavla Horáka VZP prohospodařila mnohamiliardové přebytky, které se na jejich účtech hromadily zejména díky navýšení plateb za státní pojištěnce a zavedením principu stoprocentního přerozdělení. Rozevřely se nůžky mezi příjmy ze zdravotního pojištění a výdaji na lékařskou péči. Jedním z důvodů je i neexistence koncepce hrazení péče a také nekontrolovatelný rozmach nákladných terapií a růst výdajů na nejmodernější přístroje.

    Samostatnou kapitolou je smluvní politika VZP. Na jedné straně  rostou nová, vysoce specializovaná zdravotnická centra, oproti tomu ale mnohde pojišťovna nepovolí ani vznik  méně nákladné ambulance.

    „Zejména v poslední době podléhá protekcionistickému přístupu, který prosazuje samotný generální ředitel," tvrdí Michal Babák.

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

    Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

    Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

    18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

    Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…