Koalice se shodla na základních bodech penzijní reformy

21.01.2011 9:12

Důchodová reforma pomalu nabývá konkrétních podob. Koalice se dohodla na základních principech a teď chystá se pouze dolaďování detailů.

Koalice se shodla na základních bodech penzijní reformy


Ve čtvrtek večer se projednávala penzijní reforma na poradě ekonomických ministrů. Všechny tři koaliční strany se shodly na pěti základních principech. Lidé mladší čtyřiceti let si budou muset přesměrovat část povinných odvodů sociálního pojištění na penzi na vlastní účet v soukromém komerčním nebo státem garantovaném fondu. Od příštího roku to budou tři procenta.

Postupně se platba na vlastní účet zvýší až na pět procent. Lidé mezi 40 a 50 lety se pro to budou moci rozhodnout dobrovolně.

Sjednocení DPH. Zdražení potravin

Přesměrování na soukromé účty bude znamenat pro stát ztrátu 25 až 30 miliard korun hned za první rok. Peníze se získají zpět sjednocením DPH na 19 procent. Bude se to týkat potravin, léků, vody a tepla, u kterých dosud byla snížená desetiprocentní sazba. Základní sazba týkající se ostatního zboží a služeb se z 20 procent sníží na 19.

Věci veřejné se dosud bránily zvýšení cen potravin. Za podporu penzijní reformy ale dostanou ústupek v podobě slevy na dani a sociálním pojištění pro rodiny s dětmi. VV také hodlají prosadit, že sleva na dani bude progresivní. Zatím člověk platí stejně, ať vydělává 10 nebo 70 tisíc měsíčně.

Vzestup DPH se bude chudším kompenzovat zvýšením životního minima. Současným důchodcům se vyšší DPH dorovná jednorázovým zvýšením penzí.

Lidé nad 50 si spořit nemusí

Má se oddálit odchod do penze. Podle zjištění Lidových novin je ale pravděpodobné, že v roce 2035 to bude až ve věku 67 let pro muže i ženy. Také se prodlouží doba, po kterou si člověk platí sociální pojištění, aby měl na důchod nárok. Lidé střední a mladší generace tak budou muset pracovat mnohem déle.

Vláda také dokončuje takzvanou malou penzijní reformu. Ta se týká těch, kteří pracují a je jim nad 50 let. Nic si spořit nebudou, ale změní se jim státní důchody. Trochu se zvýší penze pro lidi s vyššími platy a mírně klesne lidem s průměrným platem.

Malou reformu musí vláda zavést do října, aby vyhověla nálezu Ústavního soudu, který současné rovnostářské důchody označil za nespravedlivé a protiústavní.

Související:

Místopředseda VV Škárka: O důchodové reformě nemáme dosud jasno 

KSČM: Vláda útočí na lidská práva 

Důchodová reforma zatím nedořešena. Tripartita ji projedná 17. února 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …