Škromach: Kalousek má rád pohárek, tak proč se zlobí na Ratha

26.01.2011 10:56

Místopředseda Senátu a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradil, jaké má nyní vztahy s Milošem Zemanem, srovnal klausovsko-zemanovské a topolánkovsko-paroubkovské éry v české politice, porovnal Petra Nečase a Bohuslava Sobotku a zanalyzoval, proč ČSSD utrpěla volební ´nevýhru´.

Škromach: Kalousek má rád pohárek, tak proč se zlobí na Ratha

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach přirovnal úřadaujícího předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku k premiérovi a šéfovi ODS Petru Nečasovi. Oba jsou podle něj nevýrazní. Sobotku dále kritizoval za jeho přístup po květnových volbách, kdy se stáhnul do pozadí.

"Slávek Sobotka místo toho, aby aktivně jednal a hledal povolební řešení, protože řešení s komunisty nebylo možné, tak nejednal a víceméně se stáhnul a Nečas má vlastně podobný způsob. Aby dohodl vládu, tak ustoupil koaličním partnerům a v podstatě volby pro ódéesku znehodnotil. Ta vláda je dneska ovládána někým zcela jiným, než je ODS. Proto si myslím, že toto období je přechodné a budou muset vyrůst na pravici i levici noví lídři, kteří budou charakterističtí pro nové období. To ostatně napoví i to, jak dopadne náš sjezd," řekl Škromach v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.


Vy jste byl znám jako příznivec Zemanova křídla v ČSSD. Jste ještě v kontaktu, nebo jeho opuštění ČSSD a založení Strany práv občanů pokazilo i vaše vztahy v lidské rovině?

Bylo období, kdy jsem přišel na konci devadesátých let do strany jako novic, kdy mě Zeman trošku přehlížel, protože jsem byl nový a pro něj bezvýznamný. Pak bylo období kolem prezidentské volby, kdy jsem ho podporoval a bylo to logické a nepochopil jsem tenkrát Špidlu, kdy jako předseda strany nedokázal překousnout tu vzájemnou animozitu, byť Zemanovi dělal dlouhodobě tandemistu. To bylo vlemi negativní období. Zeman byl vždycky člověk, který bral realitu, jaká je, byť pokud jde o jeho sociálně-demokratické názory, si nejsem zcela jist, že byl vždycky sociálním demokratem. Ale to je podobné i u Klause, kdy v ODS nebyl typický konzervativec či liberál, ale měl své vlastní názory.

S Milošem jsme se setkávali, setkáváme a doufám, že budeme setkávat i dál. Pravda je, že mě osobně trošku zklamal tím, že vystoupil s konkurenční stranou, protože od lidí, kteří působili ve vysoké funkci nějaké politické strany, se očekává, že tu stranu budou podporovat i nadále, byť nemusí souhlasit s jejími současnými představiteli, protože ti se mění a mají jiné názory než měl Miloš Zeman nebo než mám třeba já. Principem by ale mělo být, že by měl být člověk loajální vůči své straně. Přeběhlíků jsme měli dost. Nechci ale Miloše označit za přeběhlíka. Ono to mělo určitý vývoj. Jeho ne zrovna nejlepší vztah s Jirkou Paroubkem, kdy to po nástupu Jirky Paroubka vypadalo na usmíření. Pak z toho vzešel takový konflikt, že ze strany odešel. To si myslím zklamalo i spoustu Milošových příznivců v sociální demokracii, protože vlastně stáhl část voličů, kteří by volili ČSSD a tím, že zemanovci se nedostali do parlamentu, tyto hlasy propadly.

Teď jsem ho dlouho neviděl, ale určitě se s ním rád sejdu. Já vždycky rozlišuji lidskou rovinu a rovinu politickou. Lidé spolu mají mluvit, i když se v něčem neshodují. Nemělo by to ovlivňovat to, kdo v jaké politické straně je. Jeho vstoupení do voleb nebylo dobré, ale až se zase s Milošem uvidíme, tak si to určitě řekneme. Politika a život jde dál. Nastupuje nová generace. Dnes je to jen o vzpomínkách. Myslím si, že Milošovy prezidentské ambice jsou dnes již nereálné.

Když se ještě ohlédnete zpět, nezdá se vám, že Václav Klaus a Miloš Zeman hráli první ligu, zatímco Mirek Topolánek s Jiřím Paroubkem byli o jednu soutěž níže?

To je velmi složité hodnotit. To byly rozílné éry. Zeman a Klaus bylo období těsně po listopadové revoluci, to bylo takové to období politického romantismu devadesátých let. Pak následovalo přechodné období Špidla - Gross v našich řadách a došlo i ke změně v ódéesce, kdy se předsedou stal Topolánek. Éra Topolánek - Paroubek zase byla charakteristická větší tvrdostí bojů a změny kultury v politice. Zase to byla další epocha, jestli dobrá, nebo špatná, to už těžko hodnotit. Politický svět se prostě vyvíjí a podmínky se výrazně změnily. Ke kultuře politiky to období moc nepřispělo, i když je pravda, že za Zemana a Klause byly jisté peprné výroky, ale vždycky to bylo s určitým nadhledem. To zápolení mezi Topolánkem a Paroubkem bylo až příliš zápasnické a neustále se drželi v klinči. Ale také známe výrok Jirky Paroubka, jak mu Topolánek v politice chybí.

Pravda je, že v porovnání s dnešní reprezentací, například ve srovnání s Nečasem, který je víceméně takový bezbarvý a bezpohlavní, tak se zdá, že přišlo takové přechodné období. Je otázka, jak bude dlouho trvat, než se objeví nějaké dlouhodobější epocha osobností, které budou mít vlastní názor a které budou schopné se postavit i proti vlastním stranám a hájit názor v zájmu občanů této země.

Kdybych vás chytil za slovo, tak si trošku současný statutární předseda ČSSD a předseda ODS Nečas zdařile konkurují v tom, kdo je větší suchar...

(smích) Já jsem to nechtěl takhle říct. Tohle se mi trochu špatně komentuje, protože máme před sjezdem, ale je pravda, že naturelem jsou si oba docela blízko. Jirka Paroubek je pragmatik a můžu si o něm myslet své, ale jde jako buldozer za svým. Dělá to někdy trochu složitě, ale po sněmovních volbách, když odstoupil z funkce předsedy, tak otevřel Slávkovi Sobotkovi jako prvnímu místopředsedovi prostor pro povolební jednání s představiteli stran, které se dostaly do sněmovny. Slávek Sobotka místo toho, aby aktivně jednal a hledal povolební řešení, protože řešení s komunisty nebylo možné, tak nejednal a víceméně se stáhnul a Nečas má vlastně podobný způsob. Aby dohodl vládu, tak ustoupil koaličním partnerům a v podstatě volby pro ódéesku znehodnotil. Ta vláda je dneska ovládána někým zcela jiným, než je ODS. Proto si myslím, že toto období je přechodné a budou muset vyrůst na pravici i levici noví lídři, kteří budou charakterističtí pro nové období. To ostatně napoví i to, jak dopadne náš sjezd.

Vy jste tady hovořil o jednom nejmenovaném politikovi, který reálně vládne. Já si vzpomínám, že jste jednou ve sněmovně naťuknul, že jste s Mirkem Kalouskem také vypili nejednu sklenku. Máte s ním nějakou zábavnou historku z natáčení?

S Mirkem Kalouskem to bylo vždycky zajímavé, protože měl jako správný lidovec dobré vtipy na klér. To bylo velmi časté. Já ho pamatuji z doby naší vládní koalice s lidovci, kdy se on jako čert kříže bál vstoupit do vlády a vytvářel si pozice do budoucna a tahal za provázky svých lidí, kteří ve vládě byli. Ale byl předsedou rozpočtového výboru a víceméně řídil finance. Historicky Nečas i Kalousek začínali jako náměstci na ministerstvu obrany a nakonec se sešli v Topolánkově vládě a dnes jsou hlavní koaliční partneři, protože Věci veřejné jen tak obskakují kolem a snaží se, jak kdysi říkal Paroubek, okopávat kotníky těm velikánům. Mirek nepatří k těm, kteří by si nedali pohárek. Nechápu, proč se rozčiluje, když mu Rath řekně, když něco vypil, vždyť je to někdy i pozitivní. (smích)

Dále:
Škromach odtajnil, jak Paroubek s Kalouskem pekli vládu
Kdo pobavil Ratha? Pan Ušpiněný a věčně opilý Kalousek

Jaký je podle vás důvod, že jste neuspěli ve volbách a při sestavování vlády?

V době Topolánkovy vlády jsme vyhráli krajské a senátní volby. To ale nebylo kvůli polatkům ve zdravotnictvím, ale vyložené nespokojeností lidí s Topolánkovou vládou. Já, jelikož mám známý obličej, já tomu říkám ´profláknutý ksicht´, tak když jdu po Praze, tak je to pro mě takový lakmusový papírek, a v té době, když jsem šel po Praze, tak mě lidé zdravili a říkali, ´kdy už toho Topolánka pošlete do háje´ a ještě horší věci. (smích) Dokonce jsem dvakrát neplatil parkovné, protože hlídač říkal ´jenom toho Topolánka sundejte´.

Ve chvíli, kdy jsme ho sundali, tak se to začínalo obracet. Pak během půl roku, když mě lidé potkali, tak mi nadávali a dokonce po nás házeli vajíčka, pak jsme prošvihli podzimní předčasné volby, v té době zemanovci neexistovali, Topka byla na osmi procentech, Věci veřejné hluboko pod čarou a problémy Řecka za obzorem. To byla naše další taktická chyba. A když Mirek Kalousek vsadil na Karla Schwarzenberga, tak to byl velmi dobrý marketingový tah. A Jirka Paroubek nedokázal zareagovat na nastoupení Nečase, byť se rozčiluje, když mu to mediální odborníci vytýkají. Závěr kampaně jsme nezvládli. Jednak zdůrazňováním, že už to máme vyhráno, to vyhnalo spoustu lidí k Bobošíkové nebo zemanovcům nebo k Véčkům, nebo nešli vůbec volit. To bylo klíčové. A závěr bylo, že jsme z volebního výsledku nedokázali vydolovat účast ve vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…