Hašek si to rozházel i u Paroubka. Nedostane jeho podporu

21.01.2011 16:38

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek před březnovým volebním stranickým sjezdem prozradí, koho bude podporovat na nového šéfa sociální demokracie. Jihomoravský hejtman Michal Hašek to ale nebude, vyplynulo z Paroubkova pátečního vyjádření před novináři. Hašek má zatím podle krajských nominací náskok před úřadujícím předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Kandidaturu ohlásil i senátor Vladimír Dryml.

Hašek si to rozházel i u Paroubka. Nedostane jeho podporu

Paroubek chce počkat na konec předsjezdového období. Pak oznámí, komu dá svou podporu. Vyloučil přitom ale Michala Haška, který prý zpochybňuje sociální stát a základní politické premisy sociální demokracie.

Původně je odmítal

Haška zkritizoval za jeho slova pro páteční Hospodářské noviny o tom, že poplatek za recept, popřípadě poplatek za pohotovost nebo pobyt v nemocnici jsou možné. Paroubek podotkl, že Hašek jako jeho spolupracovník patřil k obhájcům odmítnutí poplatků ve zdravotnictví. ČSSD s tímto programem vyhrála zhruba před dvěma lety krajské volby. "Poslední výroky pana Haška ukazují jeho naprostou nevyzrálost," myslí si Paroubek.

SLEDUJEME téma Volba předsedy ČSSD

Stejný názor má i Sobotka. Poukázal dále na to, že v sociální demokracii se o změně stanoviska k poplatkům nikdy nedebatovalo. "Pokud by v budoucnu mělo docházet k jakýmkoli změnám, pokud by je kdokoli navrhoval, tak by měl nejprve absolvovat diskusi uvnitř sociální demokracie a získat pro takové návrhy většinu," řekl novinářům Sobotka.

Nepřijatelný posun k pravici

Kritiku Hašek sklidil také od stínového ministra zdravotnictví ČSSD, středočeského hejtmana Davida Ratha, jenž patří k Sobotkovým příznivcům. Rath zdůraznil, že jde o Haškův soukromý názor a program ČSSD zrušení poplatků dál slibuje.

"Názorový obrat Michala Haška je jednoznačným krokem ke sblížení programu sociální demokracie s programem ODS a TOP 09, což považuji za nepřijatelný posun doprava," uvedl v prohlášení Rath.

Související:

Hašek: Má-li mít ČSSD styl, nesmí ve Sněmovně urážet partnery  

Na úplné zrušení zdravotnických poplatků Hašek nepomýšlí  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…