Primátor Onderka míří do oblak, chce v Brně mrakodrap

25.01.2011 5:53

Sotva se brněnský primátor otřepal po dramatu, které předcházelo jeho opětovnému zvolení do křesla prvního muže druhého největšího města v zemi, už míří ke hvězdám.

Primátor Onderka míří do oblak, chce v Brně mrakodrap

Poté, co se proslavil nejprve velmi kritizovaným časostrojem, na kterém je zajímavé vše od tvaru, přes astronomickou cenu až po fakt, že na něm nelze poznat, kolik je hodin, přišel s dalším brněnským unikátem. Rád by ve městě nad Svratkou měl největší barák v zemi. Mrakodrap, který by s výškou stavby 120 metrů předčil všechny dosavadní české rekordy ve stavebnictví.

„Byl by to konec tabuizování mrakodrapů v Brně," nechal se Onderka k nápadu slyšet. Jaký by však tento dům měl mimo zápisu do knihy rekordů jiný význam, už přiliž nerozváděl.

Mrakodrap, který by měl být postaven v Heršpické ulici podle návrhu světoznámé architektky Evy Jiřičné, by měl totiž vyrůst v místech, kde už mnoho místa není. Na parcele lemované řekou a železniční tratí se již nyní tísní několik zcela nových vesměs kancelářských budov, které však nejsou ani zdaleka obsazeny.

Kardinální otázka: Je dost místa?

To ale není jediný problém lokality. Při stavbách se totiž dost často zapomíná na obslužnost těchto budov a tak je zcela běžným obrázkem těchto míst hlídač u blízké velkoprodejny s potřebami pro dům, dílnu a zahradu, který se slušně přijíždějících na parkoviště dotazuje, zda jdou skutečně nakupovat. Parkoviště si totiž velkoobchod postavil na svém pozemku pro svoje zákazníky a fakt, že návštěvníci či zaměstnanci nově vznikajících office domů nemají kde parkovat a proto se uchylují na obchodní parkoviště, majitele pozemku příliš nezajímá.

Přibývajícím množstvím kanceláří však trpí i řidiči na veřejné čtyřproudové komunikaci, která je v tomto úseku na nájezdy odjíždějících jednoduše nedostačující.

A právě zde by měl vyrůst podle dosavadního záměru, dům o výšce 117metrů. Protože však Praha bude mít zřejmě už v roce 2015 dům o výšce 120 metrů, dokáže si Onderka podle vlastních slov představit, že by brněnský mrakodrap ještě o pár metrů povyrostl a stověžatou matičku by tak překonal.

Zatím ale není jasné, kdy k tomu v Brně dojde. Nejen škarohlídi, ale i realisticky uvažující odborníci se domnívají, že mrakodrapová hudba budoucnosti je alespoň v Brně hodně daleko. Vždyť dosud ještě nikdo ani nezažádal o udělení výjimky, která by byla pro takovou stavbu nutná a jejíž vyřízení trvá několik let.

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…