Co Nečas neřekl: S Lessym mohl řešit, kdo půjde od válu

24.01.2011 14:18

Některé části debaty mezi premiérem Petrem Nečasem a policejním prezidentem Petrem Lessym zůstanou zřejmě navždy utajeny. Lessy měl za úkol přesvědčit předsedu vlády o svých kvalitách a schopnostech pro vedení více jak 40 000 mužů. Ale dá se to za hodinu a půl stihnout?

Co Nečas neřekl: S Lessym mohl řešit, kdo půjde od válu

Podle informací ParlamentníchListů.cz z několika nejmenovaných zdrojů bylo podstatným předmětem pondělní schůzky i personální obsazení postů vysokých policejních funkcionářů.   

Postoj premiéra:
Nečas opět ustoupil: Lessyho nepodpoří, ale proti nebude

Výhrady trvají

"Mé výhrady k proceduře výběru trvají, nemám na nich důvod nic měnit. Ani ministr vnitra mě nepřesvědčil, nicméně doufám, že výběr nebude právně napadnut. Nebudu to vetovat, nechci další střety. Za jmenování policejní prezidenta nese plnou odpovědnost ministr vnitra John," uvedl Nečas během krátké tiskové konference po jednání.

Revitalizace

Policejní prezident má i přes omezený prostor zákona o služebním poměru pravomoci na personální revitalizaci policejního sboru. Tak jako si ministr bere do úřadu své věrné náměstky a mnohdy čistí resort až do ranku vedoucích odborů, tak může policejní prezident zasáhnout do krajských ředitelství či dokonce do útvarů s celostátní působností.

SLEDUJEME téma policejní prezident

ÚOKFK

"Každý policejní útvar má svou důležitost, nicméně z politického aspektu je klíčový Útvar na odhalování korupce a finanční kriminality, tzv. protikorupční policie. V jeho vedení pravděpodobně bude snaha o změny," sdělil ParlamentnímListům.cz předseda Výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny František Bublan (ČSSD).

V současné době šéfuje útvaru Libor Vrba, který nastoupil do funkce v únoru 2009. Jeho náměstkem je Tomáš Krul, který se v minulosti o post několikrát ucházel, nicméně uspěl až poté, co z výběrového řízení vypadly psychotesty.

Autor služebního zákona: John nepotřebuje souhlas Nečase

Není to jednoduché

"Propustit někoho od policie není nicméně tak jednoduché. Dotyčný by musel kupříkladu porušit služební přísahu, spáchat trestný čin, absolvovat psychotesty nebo fyzické testy se špatným výsledkem nebo mít několikrát za sebou špatné služební hodnocení, které v případě ředitelů celorepublikových útvarů vystavuje příslušný náměstek," vysvětlil redakci autor služebního zákona Petr Tomek.

Napiš si to sám

Služební hodnocení se vystavuje zpravidla jedenkrát do roka, ale může se i častěji. Dělá se vždy, když se dotyčný hlásí do výběrového řízení.

"Převážně se ale nepohodlnost řeší tak, že se nadřízený s podřízeným domluví ve smyslu ,Napiš si to sám a já ti seženu nějakou jinou trafiku,' což většinou dotyčný akceptuje, v případě, že si chce u policie ještě škrtnout. Jako nadřízený mohu třeba uložit lékaři, aby provedl kontrolu zdravotního stavu, což je také nástroj," popsal možnou praxi odchodů vysokých policejních činitelů místopředseda policejních odborů Alexander Burda.

Langer čistil

Za ministra Ivana Langera došlo k výměně vedení na téměř všech významných postech u policie. Začátkem roku 2008 například skončil šéf Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice a na jeho místo byl jmenován Robert Šlachta.

Další změna se týkala Martina Červíčka, který vystřídal Petra Želázka na pozici pražského policejního ředitele. Po sedmnácti letech také skončil šéf protidrogové centrály Jiří Komorous, kterého nahradil jeho zástupce Jakub Frydrych.

Langer ví, kdo bude šéfovat policii. S Xaverem se vsadil o slivovici

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …