Firma Jankovského se dostala k zakázkám za téměř 200 milionů

25.01.2011 9:46

Když se Kamil Jankovský stal ministrem pro místní rozvoj, přenechal svou firmu Phar Service synovi. Firma pak získala zakázky blížící se dvěma stovkám milionů korun ve velkých nemocnicích v Praze. Ministr Jankovský ale vylučuje střet zájmů.

Firma Jankovského se dostala k zakázkám za téměř 200 milionů

Jankovský byl nominován na ministra 30. června stranou Věci veřejné. Hned další den podepsal první velkou veřejnou zakázku na stavbu hybridního sálu ve státní nemocnici IKEM za 20 milionů.

V srpnu pak firma Phar Service pod vedením Jankovského mladšího získala hned tři zakázky. Jedna za osm milionů byla od Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a dvě další znovu od IKEMu.

Firma uzavírá výhodné smlouvy především na údržbářské práce. Díky nim má během let 2011-14 ročně vydělat 48 milionů korun, osm milionů pak vrátí státu na DPH. Celkově si tak podle serveru Aktuálně.cz vydělá 190 milionů.

Soutěž vyhlášená ještě před volbami

Ministr Jankovský se hájí tím, že se jeho firma přihlásila do soutěže o zakázku na hybridní sál v IKEMu ještě předtím, než jeho strana Věci veřejné uspěla ve volbách a než se začalo jednat o tom, že se stane členem vlády. Stejně tak vypsala pražská nemocnice velkou zakázku na údržbářské práce už loni v únoru.

Do soutěže se přihlásilo osm firem. IKEM ale v dubnu po otevření obálek změnil zadávací podmínky a v červnu vyloučil dvě nabídky kvůli „mimořádně nízké nabídkové ceně". Týkalo se to firem AB Facility a ECM Facility, které jsou podle Aktuálně.cz mezi pěti největšími společnostmi v oboru a tradičně pracují pro veřejný sektor.

ECM Facility si sice stěžovalo u antimonopolního úřadu, pak ale vzalo stížnost zpět. IKEM po vypršení správní lhůty svěřil zakázku právě firmě Phar Service.

Žádný představitel postižených firem ani vedení IKEMu nedokázali objasnit, proč byly vyloučeny firmy s nižšími nabídkami.

Údržba a vzduchotechnika z miliony

Podle znalců oslovených serverem Aktuálně.cz utrácel IKEM za údržbu 30-40 milionů. Iva Opatová ze společnosti Phar Service ale tvrdí, že nemocnice tolik utratit nemusí.

„Smlouva uzavřená s IKEM zahrnuje částku paušální ve výši 29 955 tisíc korun (včetně DPH 36 milionů), k tomu má IKEM možnost vyžádat služby nad rámec plnění paušálu. Není však povinné tento limit využít, nebo-li vyčerpat," vysvětlila Opatová.

Phar Service navíc získala subdodávku na přestavbu klimatizace v ambulancích. Nevyhrála sice veřejnou soutěž, ale ke spolupráci na zakázce za 20 milionů si ji přizvala vítězná firma.

Mluvčí IKEM to popřel, ale samotná firma připustila, že se prací účastní jako subdodavatel.

Zakázka malého objemu

Aktuálně.cz od svých zdrojů dále zjistila, že IKEM chystá rekonstrukci vzduchotechniky i ve zbytku nemocnice. Dostala to na starost firma Plancon, dceřinná společnost Pha Service. Jedná se o zakázku malého objemu, a tak o ní nemusí nemocnice informovat ani pořádat veřejnou soutěž.

IKEM k tomu nepodal vyjádření.

Foto: Hans Štembera

Související:

Ministrem na poslední chvíli. Prý to byla povinnost, říká Jankovský 

Jak si nemocnice přilepší? Budou operovat bohaté cizince 

Zákony lidi neodnaučí krást, zdůrazňuje ministr Jankovský 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…