Hnusné a nefér? Bulvár vyděsil čtenáře smrtí novorozeňat

25.01.2011 13:02

Máte v rukou životy dětí! S tímto emotivním podtitulkem se v úterý ptá na titulní straně bulvární deník Blesk odcházejících lékařů „Doktoři, co bude s ním?". Na fotce pak můžeme vidět nedonošené miminko z inkubátoru. Je to podpásovka a je to hnusné, řekl ParlamentnímListům konzultant akce Děkujeme odcházíme Jíří Hrabovský z Ewing PR, která akci zabezpečuje.

Hnusné a nefér? Bulvár vyděsil čtenáře smrtí novorozeňat

Blesk upozorňuje na to, že pokud v rámci akce „Děkujeme, odcházíme" skutečně k 1. březnu odejde téměř čtyři tisíce lékařů, tedy tolik, kolik jich podalo výpovědi, hrozí kolaps půlce neonatologických center z dvanácti. Center, které mají na starosti péči o nedonošené děti.

Je to hnus...

"Ten, kdo to chce vnímat tak, že lékaři nejsou v právu a že pacienti jsou rukojmí, toho takové články v jeho přesvědčení ještě více utvrdí. Já to vnímám jako podpásovku. Je to hnusné, je to citové vydírání, ale my s tím nemůžeme nic dělat. Jediné, co můžeme dělat, je opakování argumentů lékařů a jejich publikování v seriózních médiích," reagoval na článek pro ParlamentníListy.cz Hrabovský.

Podle něj nekonali ti, kteří by se měli stavem českého zdravotnictví zabývat a měli by reflektovat názory lékařů, tedy ministr zdravotnictví a další politické osoby, po dobu mnoha měsíců - od března loňského roku - kdy byla akce Děkujeme odcházíme vyhlášena.

"Jediné, co předvedli, byla totální bagatelizace a podceňování iniciativy Děkujeme odcházíme. Ani si nepřipravovali nějaké scénáře na řešení, když už tedy nechtějí lékařům vyjít vstříc, měli se alespoň vážně zamyslet nad tím, jak to v nemocnicích po 1. březnu ošetří, aby se ten systém nezhroutil," konstatoval Hrabovský.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Citové vydírání bulvárem? 

"Teď jsme svědky toho, že když už nechtějí jednat racionálně, tak jednají iracionálně. Lékaře vystavují tlaku, aby výpovědi stáhli a používají k tomu nejrůznější metody vyhrožování, zastrašování a samozřejmě i mediální nátlak. Dnešní titulní strana Blesku je ukázkový příklad, kde se hraje na city, kde se používají metody citového vydírání. Není nic jednoduššího, než říct, že chudinky miminka v inkubátorech budou v ohrožení," myslí si PR specialista.

Podle něj, platí, že „jestli se něco nepříjemného po prvním březnu stane, jestli budou nějací pacienti poškozeni, ať už to budou miminka nebo dospělí, neponesou za to odpovědnost lékaři, kteří dali výpověď, ale ponesou za to zodpovědnost lidé, kteří mají stav českého zdravotnictví na starosti".

Dodejme, že prodané náklady deníku Blesk se v průměru pohybují na za hranicí čtyř set tisíc kusů s tím, že denně si Blesk přečte každý den půldruhého milionů čtenářů. Pozice deníku v boji proti doktorům je tak velice významná a projevuje se již v několikátém článku, který informuje o akci Děkujeme, odcházíme.

Post nejčtenějšího deníku je navíc logický. Masové bulvární komunikační médium je zpravidla na straně dlouhodobě výrazně většinového názoru ve společnosti. Tedy v tomto případě na straně pacientů. Navíc si bulvár všímá především citlivých případů zanedbání zdravotní péče a sociálních problémů obecně. Tento postoj mu zaručuje už zmíněný vysoký prodaný náklad.

Kolaps v Plzni? Rodit leda v Německu

Jedním z ohrožených center je neonatologie Fakultní nemocnice v Plzni. „Z jedenácti erudovaných lékařů jich výpovědi dalo devět. Pak jsou tam sice ještě další, ale bez potřebných zkušeností," uvedla pro ParlamentníListy.cz ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová. Méně zkušení lékaři zde podle ní mají v průměru 63 tisíc korun hrubého a ti zkušení i 73 tisíc korun. Navíc lékaři zmíněného oddělení jsou ve zmíněné nemocnici nejlépe finančně hodnocení.

"V Plzeňském kraji máme tak vysoký objem péče, že nás nikdo nemůže nahradit," konstatovala ředitelka. Pokud zde lékaři svojí hrozbu odchodu splní, nebude nemocnice schopna v rámci gynekologie a neonatologie tak jako dosud obsluhovat hned dva kraje, a to Plzeňský a Karlovarský. "Nebylo by kam ty děti transportovat, neměl by je kdo rodit a pak by asi jediným řešením transport nejblíže do Německa," narýsovala Kunová krizový scénář.

Na dotaz redakce ředitelka potvrdila, že ve výše uvedených mzdách jsou započítány i přesčasy. Současně ale konstatovala, že míra lékaři často zmiňovaných nezákonných přesčasů je zde minimální. „Spíše je to o organizaci práce toho oddělení," konstatovala ředitelka. Podle ní, je zorganizována úmyslně tak, aby lékaři co nejvíce přesčasů kvůli penězům získali.

Mají přesčasy, ale sami si je zařídili

„Jinak nechápu, proč na oddělení, kde je setrvalá péče se stejným rozsahem ve dne i v noci, chodí dopoledne osmdesát procent personálu a odpoledne dvacet procent," dodala Kunová. „Já jsem jim nabízela tři řešení, jak zvýšit jejich základní mzdy. Jedním z nich bylo v rámci organizace práce, aby ušetřili zhruba třetinu přesčasové práce a já jim takto vyplácené peníze přidám do základního platu," upřesnila ředitelka s tím, že lékařům přesto zřejmě dosud vyhovoval přesčasový systém.

Připomeňme, že v rámci celé republiky podalo v akci Děkujeme odcházíme výpověď téměř 3900 lékařů. Hrozí tak, že 1. března nenastoupí do práce. Podle průzkumů společnosti MÉDEA RESEARCH odmítá způsob nátlaku lékařů téměř 59 procent veřejnosti a podporuje ji pouze necelá čtvrtina populace. Kontrastně s těmito výsledky vyznívá zjištění, že 57 procent účastníků průzkumu souhlasí s tím, že by lékaři měli dostávat vyšší platy, než mají nyní.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…